• ДПС със специален закон за това, преди тях от “Продължаваме промяната” внесоха проект за решение на Народното събрание

Дни след заканата на “Лукойл” да спре рафинерията в Бургас, ако бъде забранен износът на горива, депутати отвърнаха точно с такова ембарго, а от ДПС дори го облякоха в закон.

Движението внесе в парламента специален законопроект, който предвижда контрол върху вноса и износа на руски петрол, за да не се злоупотребява с изключението, направено от Брюксел специално за България, когато беше наложено ембаргото.

През пролетта правителството поиска т.нар. дерогация, защото българските граждани иначе ще изпитват затруднения със снабдяването и с високите цени. Най-голямата българска рафинерия в Бургас е собственост на руския “Лукойл” и преработва руски петрол.

Законопроектът е за контрол върху прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход Русия или изнесени от Русия.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ съобщи за законопроекта на брифинг в кулоарите на парламента в четвъртък.

Подразнен от "кръга на лъжата", Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС иска контрол на руския нефт, който влиза и излиза от България.
Подразнен от "кръга на лъжата", Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС иска контрол на руския нефт, който влиза и излиза от България.

Този закон на практика ще забрани на “Лукойл Нефтохим Бургас” да изнася продукти от преработен руски петрол, което според служебното правителство Еврокомисията не ни забранява.

Изключението на ЕК се отнася за българските граждани, а не за едрия бизнес и още по-малко може да послужи като основа за поредната лъжа по адрес на ДПС от кръга на лъжата, коментира Карадайъ.

Той отрече ДПС да подкрепя износа на нефтени продукти. Това е долна опашата лъжа в медиите от кръга на лъжата на олигарха и от неговите проксита и изпълнители в Народното събрание, каза Карадайъ, без да спомене имена.

В мотивите на законопроекта се предлага

забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти,

които са обект на дерогацията. Предлага се и режим на облагане по ДДС и акцизи, гарантиращ внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок, който да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата. Предвидени са административно - наказателни разпоредби за недеклариране и невнасяне в срок на дължимите вноски.

Според ДПС приемането на закона ще осигури контрол върху прилагането на дерогацията и гаранция за получаване на

приходи в бюджета, които да се използват за компенсация

на българските граждани заради по-високите цени на петрола.

Преди закона на ДПС подобно искане бе внесено от “Продължаваме промяната”, които поискаха с решение на парламента да се забрани износът на горива от бургаската рафинерия, ако са произведени от руски нефт. Предложението им бе обсъждано в сряда в енергийната комисия, но гласуването му остана за другата седмица, защото се чака становище от финансовото министерство.

От 5 декември ЕС забранява вноса на руски петрол с цел да намали приходите, с които Москва финансира войната в Украйна. България получи дерогация и ще може да внася суровината от Русия до края на 2024 година.

Европейският регламент обаче

не забранява изрично на страната ни да изнася горива от руски петрол

Такава забрана, която влиза в сила от 5 декември, бе наложена с решение на правителството на Кирил Петков на едно от последните му заседания.

“Лукойл Нефтохим” може да спре, ако износът на горива бъде забранен, твърди шефът на рафинерията Илшат Шатафутдинов.

В понеделник обаче стана ясно, че служебното правителство се кани да я отмени. Мотивите - имало принципна договорка с “Лукойл” да смени модела на работа у нас, с което в бюджета да влязат допълнително приходи.

Според новия модел вместо бургаският “Нефтохим” да преработва на ишлеме руски нефт, внесен тук от швейцарската фирма “Литаско”, рафинерията ще го купува директно.

Така тя ще плаща у нас всички данъци, от което в бюджета според вицепремиера Христо Алексиев още

догодина ще влязат към 700 млн. лв.

Според експерти тази сума може да постъпи в бюджета, ако “Лукойл Нефтохим” има близо 2 млрд. лв. печалба догодина. Сметката се получава, ако към корпоративния данък от 10% се добавят и онези 33% от предстоящия за гласуване законопроект за облагане на свръхпечалбата на енергийните предприятия. Той се отнася и за производителите на нефтопродукти.

Алексиев допълни, че е проучил внимателно регламента и забраната за реекспорт се отнася само за суровия петрол, но не и за продуктите от него. В сряда обаче министърът уточни, че България ще поиска специално становище от ЕК дали износът на горива е разрешен.

Брюксел вече отговори във вторник на въпрос, зададен от “Свободна Европа”, че целта на дерогацията за България е да се снабдява с петрол поради специфичната ситуация, а не да го продава на други държави членки или на трети страни, включително, ако е преработен.

Илшат Шатафутдинов - изпълнителен директор на бургарската рафинерия, заяви в понеделник, че е справедливо ползите от работата да остават в България. Но за да е възможно това, той постави условия. Едно от тях е заводът да продължи да работи на максималния си капацитет, като използва руски петрол “Уралс”, и да няма забрана върху износа на горива.

Това всъщност е ключовото условие, защото по думите на Шатафутдинов рафинерията няма как да функционира при ограничаване на експорта. Трябва ни изход, ако няма изход,

пълним си складовете и спираме работа,

категоричен бе шефът на завода. И допълни, че само около 40% от продукцията на бургаската рафинерия остава на българския пазар. Останалото се изнася, като част от тези горива и масла нямат потребление у нас, нито в страните от ЕС.

Тези послания обаче явно не срещат голямо разбиране в българските депутати, а желаещите да се забрани износът на горива от руски петрол стават все повече. Ембаргото подкрепят и от “Демократична България”, а според депутата Ивайло Мирчев условията на “Лукойл” са задоволяване на руска прищявка. Той призова за политическа подкрепа за законодателни промени, които да поставят рафинерията под специален надзор по примера на Германия. Мнението на Мирчев е, че забраната за износ и реекспорт е за руски нефт и продукти от него.

Засега мераклиите да забранят износа на горива не успяват да съберат абсолютно мнозинство в парламента, за да се приеме специален закон. Гласовете на “Продължаваме промяната”, ДПС и “Демократична България” са 109. Остава им да съберат още 12, които да ги подкрепят, за да си гарантират вот.(24часа)