Германското потребителско доверие се очаква да се се повиши незначително през декември благодарение на мащабния правителствен план за борба с инфлацията, който може да изиграе роля на заглушител на напрежението за домакинствата. Това сочат прогнозите на барометъра Ге Еф Ка (GFK), публикувани днес и цитирани от Франс прес.

Институтът предвижда показател от -40,2 пункта, което е повишение с 1,7 пункта на месечна основа, се посочва в комюнике, предава БТА. 

Тази динамика потвърждава леко възстановяване на индикатора, започнало още през ноември, след четири последователни месеца на спад в условията на рязко покачваща се инфлация.

"Потребителите очевидно очакват, че приетите мерки за ограничаване на цените на електроенергията могат да допринесат за ограничаване на инфлацията", обяснява в комюникето експертът от Ге Еф Ка Ролф Бюркъл.

Германия не получава доставки на руски газ от септември и поради това е принудена да се снабдява от други източници на много по-високи цени. Резултатът е повишение на цените в страната до исторически върхове, с растеж от 10,4 на сто на годишна база през октомври.

Германското правителство всъщност деблокира мащабен план за 200 милиарда евро, целящ да ограничи цените на електроенергията от началото на идната година.

Този пакет ще позволи да се субсидира 80 на сто от потреблението на газ за домакинствата. При това те ще плащат газа само на пазарна цена. По отношение на електроенергията е предвиден обща таван за физически лица.

Потребителите изглежда са се успокоили от спада на цените на електроенергията след пика през лятото и няколко месеца на растеж след началото на войната в Украйна.

"Отдавнашният страх на потребителите заради скока на цените на електроенергията в някаква степен се е понижил, което е оказало леко положително влияние върху потребителските нагласи", според Ролф Бюркъл.

Компонентът на барометъра Ге Еф Ка, измерващ очакванията на потребителите за доходите им, е нараснал за втори пореден месец - с 6,2 пункта през ноември.

Въпреки това леко подобрение ситуацията с потребителското доверие продължава да е "напрегната", посочи още Бюркъл. "Потребителите очакват неизбежна рецесия в близко бъдеще", добави той.