Основната цел днес е да информираме 100 000 български фирми, малки и микро предприятия, че от първи януари 2023 г. влиза по-високият праг на задължителна регистрация по ДДС, от 50 000 лева на 100 000 лева. Това вече е факт, имаме писмо от Министерството на финансите. Този въпрос е приключил успешно, като това е една от най-важните реформи за малкия бизнес в България. След 20 години само говорене, без никакви резултати, прага за регистрация по ДДС, се удвоява. България е шестата страна с най-висок праг на регистрация. 

Това обясни Мартин Димитров от “Демократична България” пред журналисти в кулоарите на парламента. 

Даваме шанс на малкия бизнес да оцелее във времена на инфлация, спад, проблеми. Смятаме, че с тази реформа има много по-голям шанс за оцеляване и поддържане на заетостта. Процедурата е сложна и много важна, допълни Димитров.   

Той още обясни, че основният резултат, е оцеляването на малкия бизнес, като с тази реформа му се дава шанс. 

Сигурно това беше един от много опити на ДБ да помогне на бизнеса. Да се подобри средата, да се създадат условия, бизнеса да сваля разходи, така се бори инфлацията. Не беше никак лек този процес, отне ни доста време, каза Георги Ганев от ДБ.

Уточни, че процесът не е бил никак лесен и е отнело доста време да се осъществи тази реформа и колегите им в парламента да приемат тази идея и да видят ползата. 

Сега предстои ново усилие  за България. Мартин каза, че оставаме 6-тата държава с най-висок праг на ДДС. Ето това е един показател, че държавата ни трябва да стане първа по най-висок праг на регистрация. Битката няма да е лесна, защото нашите партньори от ЕС са загрижени за евентуалната загуба на приходи, но се надявам моите колеги от ДБ да могат да убедят още повече колеги в парламента да прокараме това, пък да видим ЕК дали ще ни се противопостави.