181 сгради са силно повредени от земетресението с магнитуд 5,9, регистрирано 23 ноември в района на град Дюздже, Северозападна Турция. Това съобщи министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум на пресконференция пред журналисти, предаде БТА.

Той посочи, че екип от над 300 специалисти е инспектирал общо 13 185 сгради за степента и размера на нанесените щети.

Повредените с риск за обитаване жилищни сгради, които са общо 181, ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъдат построени нови, надеждни и комфортни сгради и най-кратък срок ще ги предадем на гражданите, заяви министърът.

Междувременно десетки жители на Гьоляка, където бе епицентърът на земетресението, прекараха поредна нощ в палатки от страх от нови трусове.

При земетресението се срутиха двете главни колони на сградата, в която живеем и фактически вече там не може да се влиза. Отправихме молба за помощ. Надеждата ни е колкото може по-скоро жилището ни да бъде възстановeно, както ни обещаха”, каза 40-годишният Ерхан Елкит.

Друг 72-годишен мъж Местан Кескин от съседното село Саръдере разказа, че горният етаж на жилището им напълно се е срутил.

Засега ни настаниха в общинските жилища. Тежко ни е, защото построихме къщата, като късахме от залъка си, но за една нощ трудът ни отиде на вятъра, сега не знаем какво ще правим, каза той.

Джамията в село Саръдере също е сред съборените сгради в земетресението.

Строителни машини и техника продължават да разчистват разрушенията по сградите.