Екип на Русенската католическа организация „Каритас“ осъществи хуманитарна мисия, доставяйки дарение за украинските граждани, настанени във военно-почивния комплекс в тетевенското село Рибарица. Бяха раздадени близо два тона продукти: храни, облекла, нехранителни и перилни препарати, обувки и аксесоари. Това съобщиха от община Тетевен, предаде БТА.

Тридесет момчета и момичета получиха различни комплекти с чисто нови облекла и обувки. За 70 домакинства бяха осигурени хуманитарни пакети с хранителни и нехранителни стоки.

Част от даренията са резултат от двуседмична дарителска акция „Топла зима“, реализирана от „Каритас“ – Русе, в медии и социалните мрежи. Основните средства са осигурени от инициативата „Подкрепа за бежанци от Украйна“, изпълнявана от всички „Каритас“ организации в България с финансовото съдействие на „Католически служби за помощ“.

Областният управител инж. Светослав Славчев също се е срещнал с украинските граждани, настанени в с. Рибарица, информират от областната администрация.

Славчев благодари на дарителите за подкрепата за настанените в базата украински граждани, както и на управителя Лилия Недялкова и на целия персонал за грижите, които полагат вече осем месеца за избягалите от войната.

Областният управител пое ангажимент при желание от тяхна страна да съдейства на украинците за започване на работа, допълват от администрацията.

В момента във военно-почивния комплекс пребивават 131 украински граждани, като сред тях са момчетата от футболния отбор на гр. Николаев с треньорите си, има майки с деца, сред тях три бебета, и възрастни над 65 години. От първите 53-има, пристигнали още на 8 март, в момента са останали трима.

Всички те получиха и друго дарение – хранителни продукти от украинска организация. А миналата седмица от БЧК – Ловеч, като за всеки украински граждани е предоставен хранителен пакет, за най-малките и подходяща храна.

Дарение предостави преди време и областната администрация – играчки и занимателни пособия за децата.