Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Полша ще предложи на Украйна помощ от 20 милиона долара, които да бъдат използвани за улесняване на износа на украинско зърно за Африка, предаде ПАП, цитирана от БТА.

"Искаме да окажем помощ за износа на зърно от Украйна за Африка и Близкия изток", заяви Моравецки на конференцията "Зърно от Украйна - смелостта храни планетата", която бе проведена днес в Киев.

"Господин президент, обявяваме, че ще дадем 20 милиона долара за тази цел", каза полският премиер, в обръщение към украинския президент Володимир Зеленски.

В речта си Моравецки обвини Русия, че причинява световна продоволствена криза.

"Днес Русия иска да причини това на Африка и на Близкия изток. Иска да причини глад в света и да установи контрол върху него", каза той.

На днешния ден се навършват 90 години от големия глад в Украйна - днес отбелязваме Световния ден за възпоминание на Гладомора. На него си припомняме глада през 1932-1933 г., причинен от съветските власти и отнел живота на милиони украинци.

Продоволствената криза настъпва в мирно време в една от най-плодородните страни в Европа, докато в същото време Съветския съюз изнася огромни количества зърнени култури. В Украйна конфискуването на зърнените култури е последвано от решението за изземване на всички хранителни продукти, произведени в страната.

Според някои изчисления през годините на глада умират от 4 до 8 милиона души. В най-лошия период, през 1932 и 1933 г., всеки ден са умирали до 25 хиляди души.