На извънредно заседание депутатите обсъждат на първо четене удължаване на действието на Бюджет 2022 г. до март догодина. Проектът е внесен от служебния кабинет.

Така може да се осигури продължаващо финансиране на социални и други плащания, както и продължаване действието на политиките и мерките, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г., е записано в мотивите на вносителя.

Заплатите, пенсиите и социалните плащания обаче ще се финансират на нивата им към декември тази година.

В интервю за „24 часа“ наскоро служебният финансов министър Росица Велкова заяви, че с удължаването на тазгодишния бюджет: „се запазват данъчните облекчения за деца, всички плащания, свързани с линията на бедност на определеното ниво от 504 лв., запазва се размерът на общата годишна квота на ваучерите за храна, запазват се намалените данъчни ставки по ДДС за срока, приет от парламента, осигурено е подпомагането на бизнеса за високите цени на електроенергията.

Преди дни, кабинетът гласува още ресурс за мярката за 25 стотинки на литър на масовите горива за гражданите. Малко преди извънредното заседание, бюджетната комисия пък одобри на второ четене облагане на свръхпечалбите на всички компании в сферата на добива и преработката на нефт, газ и въглища до юни 2023 г. Депутатите задължиха всички въглищни централи, а не само тези които горят лигнитни въглища да правят вноски, като така ще се набере ресурс за подпомагане на всички крайни потребители- и бизнеса, и гражданите.