Газът в Европа поскъпва със 7% през обедната европейска търговия след прогнозите за застудяване на стария континент от следващата седмица, което се очаква да започне да намалява запасите на синьо гориво в газохранилищата.

Към 27-и ноември газовите хранилища в ЕС са пълни на 93,9%, а общото ниво на съхранение в Германия е 98,88%, според данни на Gas Infrastructure Europe (GIA).

Към 14.30 часа българско време декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпват със 7% към 132 евро за мегаватчас за пръв път от началните дни на ноември.

За днешното поскъпване на синьото гориво влияние оказват и проблеми с норвежкото находище Troll и с терминала Barrow North в Обединеното кралство, предаде БНР.

Междувременно "Газпром" продължи да доставя газ за Европа през Украйна, като вчера руският енергиен гигант заяви, че е решил да не намалява доставките на газ за Молдова, но същевременно си запазва правото да намали или дори да прекрати доставките, ако Молдова не успее да извърши договорените плащания.