Дисциплинарна комисия в енергийното министерство работяла, за да бъдат наказани двама служители във ведомството, при които била документацията и меморандума между държавата и "Джемкорп" и "Ай Пи 3 корпорейшън". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов, който бе поканен във временната комисия, която изяснява факти и обстоятелства, свързани с меморандума.

Меморандумът дори не бил стигнал до деловодството и не било ясно, че той съществува. По повод него от седмици тече скандал, че енергетиката едва ли не била предоставена на частни фирми.

Христов заяви, че меморандумът вече е прекратен, след като ведомството му сега е изпратило второ писмо за едностранно прекратяване и е получил отговор. Заведено е и писмо от "Джемкорп", че компанията няма претенции. 

Отговорът бе по повод въпрос на Теменужка Петкова действа ли клауза в меморандума, че две години след прекратяването му може да се търсят права в арбитраж. 

  Христов заяви в началото, че неговият предшественик Александър Николов е сложил подписа си под меморандум за разбирателство между "Джемкорп" и американската "Ай Пи 3" от името на държавата. Не са намерени документи, които да го упълномощават да го направи. 

Депутатът от БДП Драгомир Стойнев заяви, че някакви компании отнякъде се появяват, Министерския съвет не знае за тях, готви се меморандум, за който знаят няколко човека. Някой да каже как се появиха тези хора. 

Служебният министър все пак заяви, че меморандумът вече е прекратен. О умите му стана ясно, че предшественикът му Александър Николов е изпратил писмо за прекратяване на меромарнуда до компаниите, но не е получен отговор. 

Самият Николов бе доведен в комисията от депутата от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев. Първонално той бе отстранен, но след това допуснат като гост. 

Бившият министър Александър Николов.
Бившият министър Александър Николов.