Служители на финансовото министерство опитали за съберат финансови данни за мини "Марица изток", каза пред депутати Росен Христов

Няма практика да се подписват меморандуми за такъв тип сътрудничество  между между държавата и частни компании. Така започна коментара си за  документа за сътрудничество с компаниите "Ай Пи 3" и "Джемкорп" от една страна и държавата от друга служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той бе поканен от временната комисия, която беше създадена да разгледа факти и обстоятелства по този меморандум. 

Той е подписан от името на България като държава, а не от министерството на енергетиката, и при нас няма информация министърът да е бил упълномощен да представлява държавата. Обикновено такива меморандуми се ратифицират от Министерския съвет, в много случаи и от Народното събрение,  и задължително съответният министър се упълномощава за това, каза още Христов.

Меморандумът е с изключително широк периметър на действие, включва всички сфери в енергетиката, генерации, възобновяеми източници, ядрена енергетика, топлофикация,  въпреки че държавата няма топлофикационни дружества.  Това дава предпоставка за много широк обем информация, де факто - за цялата енергетика на страната, поясни министърът. 

Меморандумът, според доклад от юридическата дирекция на министерството, е изготвен извън ведомството, юристите не са били информирани за него. Вътре в министерството не е имало съгласуване. Няма информация да е съгласуван и с другите министерства.

"До момента успяхме да съберем информация от част от дружествата, че някои са били в контакт, поискани са срещи в Българския енергиен холдинг. От "Булгаргаз" е искан голям обем информация.От мини "Марица-изток", след подписването на меморандума, е направен опит да бъде събирана информация. От Министерството на финансите са пристигнали в мините и са поискали на практика цялата финансови информация. Мините са информирали БЕХ, поискана е била заповед за допуск от двамата представители на Министерството на финансите, такава не е била предоставена. Проверката била прекратена и информация не е предоставена. Впоследствие процедурата по събиране на информация не била подновена, съобщи сегашният министър. 

В кулоарите бившият енергиен министър Александър Николов пък са зачуди как рутинна проверна на финансовото министерство се представя.

От БЕХ пък били поискани данни, включителко копие от паспортите на управляващите. 

След вземането на решение за прекратяване от правителството (на 20 юли - б.а.) е изпратено писмо, отговор не е получен.