ОПЕК+ вероятно ще запази политиката за добив на петрол непроменена на срещата в неделя, предаде Ройтерс позовавайки се на пет източника от петролния картел ОПЕК+. Това съобщава БТА.

Други двама неназовани представители са на мнение, че е вероятно да се обмисли допълнително намаляване на производството, за да се подкрепят цените, които се понижиха поради опасения от глобално икономическо забавяне.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците й, включително Русия, известни като ОПЕК+, се срещат, тъй като търсенето е изправено пред затруднения от забавящите се икономики и политиката на Китай за "нулев ковид". В същото време задаващото се ембарго на Европейския съюз за внос на руски суров петрол от 5 декември, както и дискутираната горната граница на цените предлагана от на Г-7 за поставят редица въпроси свързани с предлагането на суровината.

Пет източника от ОПЕК+ казаха на Ройтерс, че неделната среща най-вероятно няма да промени съществуващата политика. Други двама представители са посочили, че групата може да обсъди друго съкращаване на продукцията, въпреки че нито един от тях не смята, че ново съкращаване е много вероятно да се случи на предстоящата среща.

Спадът в цените на петрола, след като стойностите на суровината доближиха до исторически върхове от 147 долара за барел през март, поради конфликта в Украйна, накара анализатори като базираната в Ню Йорк "Юрейша Груп" (Eurasia Group) да предположат, че ОПЕК+ може да намали допълнително добива. Суровият петрол сорт Брент се търгуваше малко над 85 долара за барел днес.

През октомври ОПЕК+ намали добива на нефт с 2 милиона барела на ден представляващи около 2 на сто от световното предлагане. Решение, което администрацията на Белия дом обяви като недалновидно .

От най-големият износител от ОПЕК Саудитска Арабия заявиха, че ОПЕК+ се придържа към съкращения на добива и дори може да се предприемат допълнителни мерки за балансиране на пазара.

"Настоящото намаление от 2 милиона барела на ден от ОПЕК+ е планирано да продължи до края на 2023 г. , но ако има нужда от предприемане на допълнителни мерки, чрез ново намаляване на производството, за да балансираме предлагането и търсенето, ние винаги оставаме готови да се намесим", заяви саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, цитиран от държавната информационна агенция SPA

Министрите на енергетиката на Саудитска Арабия и Ирак се срещнаха миналата седмица и подчертаха важността на спазването на съкращенията на добива на ОПЕК+, които продължават до края на 2023 г., се казва в изявление на саудитското енергийно министерство.