Служебното правителство пратило второ писмо за прекратяване на документа, получило и отговор от компанията, че тя няма претенции към България

Интригата с Gemcorp - мистериозната компания, в която се преплитаха американски, руски, български връзки, че и омански покрай КТБ, свърши.

Меморандумът, с който фирмата трябваше да инвестира 1 млрд. долара в енергетиката ни, е прекратен, заяви във вторник енергийният министър Росен Христов пред специалната парламентарна комисия по случая Gemcorp. Това станало, след като ведомството му през ноември е изпратило второ писмо за прекратяване и е получило отговор. Заведено е и писмо, че компанията няма претенции.

Комисията в парламента бе създадена по искане на ГЕРБ,

след като преди десетина дни партията стресна с твърдения, че държавата ще плаща неустойки, защото меморандумът с Gemcorp не бил прекратен. Компанията обещаваше 1 млрд. долара да бъдат насочени към разполагане на малки модулни ядрени реактори в цялата страна, бъдещ индустриален комплекс в Маришкия басейн, внос на американски втечнен газ, помощ за модернизация на “Топлофикация София”, развитие на хибриден комплекс в “Марица-изток” с използване на запасите от лигнитни въглища за производство на синтетични горива и на химически изделия чрез използване на въпросните малки ядрени реактори.

Основател на Gemcorp през 2014 г. е Атанас Бостанджиев. Преди това е бил изпълнителен директор на дружеството VTB Capital - инвестиционното звено на руската ВТБ, санкционирана от САЩ след началото на войната в Украйна. Но се оказа, че

зад Gemcorp стоят връзки с руския олигарх Алберт Авдолян

- бизнесмен, който инвестира главно в телекомуникации.

Тогавашният премиер Кирил Петков обяви, че ДАНС започва проверка на Gemcorp, която обхваща 5-годишен период назад. Докладът показа, че България може и да наруши санкциите срещу Русия, ако работи с компанията. Поради това Петков обяви, че меморандумът е прекратен.

От ГЕРБ обаче заявиха, че документът още бил в сила и поради това държавата можело да плати неустойка, защото не е изпълнила меморандума. Като доказателства от партията посочиха информация, че в края на юли тогавашният министър Александър Николов изпратил писмо за прекратяване на меморандума, но не е получил отговор.

Тогава служебният енергиен министър Росен Христов също твъреше, че в министерството му няма информация за прекратяване на документа. Във вторник пред специалната комисия Христов уточни, че

двама служители във ведомството ще бъдат наказани,

защото при тях се оказала документацията за меморандума, вместо да бъде заведена в деловодството. Така министърът нямал представа, че такъв документ съществува.

Депутатката от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова попита действа ли клауза в меморандума, че две години след прекратяването му може да се търсят права в арбитраж.

Христов заяви в началото, че неговият предшественик Александър Николов е сложил подписа си под меморандум за разбирателство от името на държавата. Не били намерени документи, които да го упълномощават да го направи. После Николов пратил писмо за прекратяване на меморандума, но не бил получен отговор.

Самият Николов бе доведен в комисията от депутата от “Продължаваме промяната” Венко Сабрутев. Първонално той бе отстранен, но след това допуснат като гост.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев заяви, че някакви компании отнякъде се появяват, Министерският съвет не знае за тях, готви се меморандум, за който знаят няколко човека. Някой да каже как се появиха тези хора.