Националното толуправление няма намерение да опрости глоби за десетки милиони левове, които е наложило на жители на софийското село Пролеша. Това се разбра във вторник след поредния протест на жителите на селото, което се намира само на около 500 метра по права линия от Божурище.

Жителите му ходят всеки ден на работа с колите си, но за да стигнат до Божурище, трябва да се качат на пътя за Калотина за около 1 километър и камерите на автоматичната система са им наложили глоби за десетки милиони левове. Хората са в неведение вече втора година и са разбрали за санкциите едва когато на някои от тях им се е наложило да поискат административна услуга във връзка със сделка за покупко-продажба на лека кола. Семейство от селото например е натрупало 50 хил. лв. глоби, друго е с десетина хиляди лева и т.н.

Те не си купували винетки, защото през 2020 г. някой ги е подвел, че пътят до Божурище е освободен от винетки. В началото на 2020 г. много жители на селата около София протестираха, защото им се наложи да плащат винетки за северната скоростна тангента. По това време премиер, Бойко Борисов свика извънредно заседание на кабинета да решава този въпрос и дори каза на тоговашния председател на АПИ Георги Терзийски да обикаля като глашатай селата и да ги уведоми, че са освободени от винетки.

В решението на кабинета, взето на 28 февруари 2020 г., обаче са изредени всички пътища , които се освобождават от винетки, но точно пътят между Пролеша и Божурище липсва. Жителите на селото не помнят кой точно ги е уведомил, че са освободени от задължението, но твърдят, че поне досега не са имали проблеми.

“Проблемът е в комуникацията - навремето вестоносецът е сбъркал информация и тези глоби са дължими”, каза във вторник регионалният министър Иван Шишков. От Националното толуправление обясниха, че досега не са получавали молби за опрощаване на глобите, но и нямат правно основание да ги опростят.