Определението за "енергийна бедност" е на финалната фаза, обясни вицепремиерът Пеканов

Доходен критерий, социален статус и имущество, ще са 3-те елемента, които ще определят понятието "енергийна бедност". Има експертна комисия която разработва дефиницията за енергийта бедност, в нея участват и учени от БАН. На финалната фаза сме за изчистване на въпроса.

Това обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на блицконтрола. 

Въпросът  кога понятието ще влезе в парламента и дали е готово, беше зададен от соцлидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя изрази своето притеснение, че темата е важна, а процеса върви тромаво. 

"Аз съм съгласен с вас. Темата е много важна. Тази тема от дълги години се говори е трябва да се разреши. Много пъти съм казвал, че може би не сме правили достатъчно за да помогнем на хората в нужда", каза Пеканов.

От думите на Пеканов стана ясно, че по този доходен критерий ще се изчислява кой ще попадне под тази линия, след като се вземат разходите които всяко домакинство дава за енергия, като обясни, че именно в този смисъл това понятие е включено в Плана за въстановяване и устойчивост.

Той още обясни, че голям проблем ще е самото верифициране на този въпрос, т.е как ще се събират данните, кои институции ще го събират, и  това в момента е на дневен ред, като са объсжда и уточнява.

Трябва да се мине през доста институции, с които в момента преговаряме и объсъждаме към тях се включват МТСП (Министрество на труда и социалната политика), както и Министреството на енергетиката, като водещо ведомство по тази тема, то трябваше да изработи целия механизъм. Говорили сме и с Националното сдружение на общините в България, тъй като те имат доста информация на място какво е състоянието на сградите, каква е тяхната енергийна ефективност, което също е критерий, уточни вицепремиера. 

Верифицирането на това кои сгради са били обновени и кои  е вайжно, тъй като приемането на критерия за енергийна бедност се използва и за отключване на всички бъдещи средства които идват по европейски програми за помощ на домакинства.

Пеканов потвърди, че има забавяне, но се надява в следващите седмици всичко това да бъде финализирано.

Обясни още пред народните представители, че самата дефиниция е готова, но се работи по така наречената съпътстваща наредба, която изчиства как след това  ще се верифицира и ще се доказва този процес, за да може когато се приеме от парламента ще може да се случва по най-добрия и ефективен начин.