Рязък спад на инфлацията през следващите месеци у нас прогнозира в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов. Според него нивото за инфлация продължава да спада и в този момент като се очакват по-добри данни за ноември и декември.

"Очакванията са България да се размине с рецесията и да има рязък спад на инфлацията. Така че имаме добри надежди за отлична 2023", изтъкна той.

Никола Стоянов отхвърли критиките за готовността на България за членство в еврозоната.

"Вероятността да влезем в еврозоната на първи януари 2024 е много голяма. Правителството твърдо се стреми към тази дата. Инфлацията ще бъде измерена през април-май, когато е конвергентния доклад. Ние правим сериозни стъпки и съм уверен, че инфлацията ще започне да спада", посочи той.

Относно предоставянето на оръжие на Украйна Никола Стоянов коментира, че решението на Народното събрание е насочено към Българската армия, а не към оръжейната индустрия у нас. Вчера стана ясно, че списъкът на Министерството на отбраната е готов като икономическия министър коментира, че България ще предостави леко стрелково оръжие и боеприпаси.

"Това, което даваме на Украйна, така е преценено, че да не наруши боеспособността на Българската армия. От това какво можем да дадем, те (Украйна) са преценили от какво имат нужда.
Смятам, че много сериозна подкрепа ще окажем", посочи той.

За бюджета за догодина Стоянов коментира, че нежеланието на служебното правителство да внесе бюджет ще се отрази много по-малко негативно, отколкото ако внесе бюджет. По думите му бизнесът е доволен от решението на кабинета.

"Ако внесем бюджет, не знаем буквално какво ще излезе от парламента. Виждаме как депутатите наддават все повече и повече. Страх ни е от тях - как по-ясно да го кажем!", изтъкна Стоянов.