Уникална 1300-годишна огърлица e открита при изкопни работи за строеж на нов жилищен комплекс в Нортхамптъншър, Англия, предаде ДПА и БТА.

Тя е намерена в гроб на жена, която вероятно е била кралска особа или влиятелен християнски лидер, смятат археолозите.

Експерти от Лондонския археологически музей (MOLA) заявиха, че гробът, който съдържа и други съкровища, е най-значимото ранносредновековно женско погребение, откривано някога във Великобритания.

Според археолозите огърлицата датира от 630-670 г. сл. Хр., от саксонския период, и е част от погребение на жена с висок статус в кралство Мерсия.

Накитът представлява най-пищното откритие от този вид, с най-малко 30 висулки и мъниста, изработени от римски монети, злато, гранати, стъкло и полускъпоценни камъни.

Ръководителят на разкопките Левънт-Бенс Балаш сподели: „Когато първото злато проблясна в пръстта, разбрахме, че е нещо важно.“

Съвкупността от артефакти в погребението, наречена „Съкровището на Харпол“ - въз основа на името на местната енория, включва още два украсени ритуални съда и плитка медна чиния.

Екипът установи също, че в гроба е положен голям и изящно украсен кръст с необичайни изображения на човешки лица, отлети от сребро.

Самият скелет се е разложил, но комбинацията от предмети предполага, че гробът е принадлежал на набожна жена с висок статус като абатиса или кралска особа - или дори и двете.