Германска компания вече заяви такъв проект за 1 млрд. евро

Отстъпка за горивата ще има само за бедните, тези без коли ще получат ваучери за транспорт, заяви министърът на икономиката

Германската компания, която възнамерява да вложи над 1 млрд. евро в изграждане на уникална ВЕИ централа върху водите на яз. "Огоста", не е единствената, която планира подобни проекти у нас. Това разкри министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред депутатите от икономическата комисия в парламента. 

Както "24 часа" писа, немската компанията “Профайн Енерджи” иска да построи уникална за България соларна централа върху язовир “Огоста” в Монтанско.

За да се случи такъв тип инвестиция, може би ще са нужни законодателни промени, които сега трябва да се анализират, уточни Стоянов.  "Смятаме, че с такъв проект може се решат проблемите и на конкретния язовир, а и да се постигнат целите за дела на ВЕИ с частни инвестиции, а парите, заложени в плана за възстановяване, да се насочат към инвестиции в мрежата, защото там липсва частен интерес", каза още министърът. Яз. "Огоста" от години има нужда от ремонт, който обаче все още не е извършен. 

Никола Стоянов коментира и промяната в сегашната отстъпка от 25 ст. за литър гориво. Тя била нецелесъобразна, затова се планира да се насочи само към хора с доходи до определено ниво, както и такива, които не разполагат с личен автомобил и съответно досега не са имали възможност да се възползват от мярката. Те ще получат ваучери за отстъпка от градски транспорт, а вероятно и за други сметки. Аз лично настоявам да не бъде забравян този път и бизнесът. От свръхпечалбите на енергийните дружества ще могат да се изпълняват и други мерки за бизнеса, не само компенсацията от цената за горивото - инвестиции за ВЕИ и в енергийна ефективност например, каквито са заложени в регламента, заяви Стоянов.

Министърът призна, че цените на твърдите горива са неоснователно високи и КЗП извършва проверки в момента. Комисията обаче няма правомощия да проверява за спекула. 

На въпрос на каква сума възлиза военната помощ, която оказваме за Украйна, Стоянов не отговори, тъй като това е в правомощията на Министерството на отбраната, но уточни, че военната ни индустрия няма да бъде натоварена с ново производство, а ще се разчита само на част от запасите ни, които можем да отделим.