Договорите за доставки също ще бъдат индексирани спрямо инфлацията подобно на обществените поръчки за строителството. Методика за начина, по който ще се случва това, е публикувана за обществено обсъждане от служебното правителство.

Тя важи за доставките във всички сектори, не само за строителството. За индексирането на разходите ще се използва индекса на цени на производител на вътрешния пазар в промишлеността, който се публикува всеки месец от НСИ. Актуализация на цените ще може да се прави, ако на годишна база цените на едро са се повишили с повече от 5%. Ако обаче повишението е по-малко, стойността на договора няма да се променя.

Методиката важи за договори, сключени от януари 2021 г. насам. Предоговаряне на цените ще може да се прави след публикуването на методиката в “Държавен вестник.”

Таван на цените не е предвиден, но по Закона за обществени поръчки попринцип не е позволено да се оскъпява или намалява договор с повече от 50%.

Методиката за индексация в строителството вече беше приета през септември - година след старта на поскъпването на строителните материали. В нея строителните проекти бяха разделени на 6 категории - административни сгради, енергийни съоръжения, производствени сгради, ВиК инфраструктура, пътища и железопътни мрежи и съоръжения. За всяка категория е определена максималната тежест на строителните материали в себестойността на строителството, която се движи от 52% за ВиК до 67% за енергийните съоръжения.

Въпреки че вече има приета медотика, самата индексация - разплащането към строителните фирми, все още не е започнало. Министърът на регионалното развитие Иван Шишков уверява бранша, че това ще се случи до края на годината. За целта “Български ВиК холдинг”, ВиК операторите, АПИ и “Автомагистрали” трябва да сключат споразумения за индексация на обектите, отнасящи се за европейско съфинансиране.

Все още липсват и ясни и единни указания как точно да се прилага индексацията. За целта Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще предложи промени в Правилника за прилагане на Закона за обществени поръчки.