Оставете двигателят да отсъди. Само той може да даде обективна присъда на избора Ви на моторно масло. Най-вече според това колко е износен този двигател.

Износеният бързо двигател е тежка присъда. Присъда за неправомерна грижа за двигателя. Редовната смяна на моторно масло е жизненоважна част от работата вътрешните компоненти на двигателя. Всички части трябва да са оптимално омаслени, за да се намали триенето им, което триене може да доведе до ускорено износване и повреди.

Срещу този сценарий застават качествените моторни масла на пазара. Ако комбинирате ползването на такова моторно масло с редовна смяна, ще осигурите на двигателя си постоянна защита от разяждащо търкане, утайки и мръсотия. А оттам и от по-сериозни повреди. Които понякога налагат направо смяна на двигателя.

А последната определено е по-скъпа от една смяна на моторното масло. Тази смяна е сравнително проста и евтина процедура – особено ако вече имате опит с реномиран магазин за моторни масла в София или другаде в страната.

В такъв случай двигателят ще отсъди, че полагате необходимата грижа за колата си. И ще Ви възнагради с една по-тиха, по-„мазна“ работа.

Когато стигнете до въпроса за отговорната поддръжка на двигателя

Двигателят ще отсъди. Като утихне, като намали разхода на гориво, като започне отново да мърка.

Като преди... Колата вече лети.

Подавате газ, а двигателят е тих и ускорява без протести. И с точност като часовник. Така става, след добре смазан избор. След избор на истински качествено моторно масло, което поддържа двигателя в добро състояние.

Да разгледаме трите основни вида моторни масла?

  • Минерално масло: Създадено е от рафиниран нефт. Това моторно масло е по-евтино, което го прави подходящо за ежедневно ползвани автомобили. Но ниската цена на маслото за двигатели крие рискове. То може да изгуби значителна част от смазващите си свойства при интензивна употреба на автомобила, тъй като не съдържа специални добавки. Така ще се окаже, че нуждата от честа смяна на моторно масло в този случай неутрализира голяма част от предимствата – най-вече ниската цена. Но може би като за моторно масло за вече силно износени двигатели, за двигатели на доизживяване, има резон да се прилага.
  • Синтетично масло: Това е моторно масло, произведено в лаборатория и притежаващо специални качества, а често и добавки. Резултатът като цяло е по-устойчиви масло с по-сигурен ефект върху двигателя. Основно съществуват 2 вида синтетични масла:

- Синтетичните смесени масла се разпознават от масовите потребители с термина Полусинтетика. Полусинтетично е моторно масло с известно количество минерално масло в състава. При него се преследва ефекта на подобряване свойствата на моторното масло, без драматично повишение в цената. Повишават се неговите вискозитет и износоустойчивост при излагане на по-високи температури и напрежение.

- Напълно синтетичните масла са продукт на лабораторно разграждане на маслото до основните му съставни молекули и премахване на всякакви вредни примеси и нежелани вещества. Целта е максимално изчистена смазваща смес с отлични свойства. Молекулите на маслото са плътни и освободени от възпрепятстващи омазняването влияния. Това пък позволява на напълно синтетичните моторни масла да изпълняват специфични изисквания като смазване при по-ниски температури или при екстремни нива на напрежение.

По темата обаче цари едно рекламно упражняване. Заради по-високите цени на някои специални синтетични масла, търговците възхваляват качествата им. Уверяват Ви, че налеете ли такова масло в автомобила си, той литва. Приемайте тези реклами със здравословна доза скептицизъм. Вярно е, че наливането на наистина качествено моторно масло ще подобри осезаемо работата на двигателя. Но колко точно ще е осезаемо това подобрение зависи от много фактори. Затова заложете на специфичността и експертността в избора на моторно масло, вместо на бомбастичността и ентусиазираността в предложенията на търговеца. Консултирайте се за най-подходящото масло за Вашия автомобил. Заложете и на безопасен подход към други авточасти. Направете рационален и информиран избор, за да си спестите главоболя.

А после... Двигателят ще отсъди.