Цяла Европа ускорява изграждането им, въвежда се принцип на мълчаливото съгласие за монтирането

Изграждането на ВЕИ инсталации, особено в случаите, когато те ще се използват за собствени нужди, да става бързо и лесно. С тази задача са се заели българските и европейските депутати.

В момента парламентът у нас разглежда промени в Закона за устройство на територията, като новите текстове се очаква да бъдат обсъдени днес от комисията за регионално развитие.

ГЕРБ предлага да не се прави подробен устройствен план и да се иска разрешение за строеж на фотоволтаични централи с обща инсталирана мощност до 1 мегават. Според друга промяна ще се улеснят и земеделските производители за инсталиране на слънчеви панели, ако не се изисква да предоставят инвестиционен проект.

В общо предложение от ГЕРБ и “Демократична България” са внесли текст, според който няма да се иска разрешение за строеж, когато инсталацията е за собствено ползване, инсталира се върху покрива на къща или друга постройка и е с мощност до 10,8 киловата. Подобен текст, само че за фирми, вече бе гласуван преди време.

В сряда пък Европейският парламент гласува проект за промени в няколко евродирективи, за да ускори независимостта на Европа от руските енергоизточници.

Предложението включва задължение за страните от ЕС да гарантират, че разрешенията за инсталиране на оборудване за слънчева енергия върху сгради се издават в срок от три месеца. За по-малките инсталации с мощност под 50 kW ще бъде достатъчна проста процедура за уведомление.

Разрешението за строеж на нови ВЕИ централи пък ще става за максимум 9 вместо сегашните 12 месеца. Ако компетентният орган не може да отговори на искането в рамките на тези девет месеца, ще се счита, че е дал мълчаливо съгласие.

За да се възползват от това облекчение онези, които ще инсталират мощностите, те трябва да се намират в т.нар. зони за ускорено внедряване на енергия от възобновяеми източници, които всяка страна членка ще определи. Извън тях процесът не трябва да надвишава 18 месеца вместо сегашните 2 години.

Освен това за по-малките инсталации с мощност под 50 киловата ще бъде достатъчна облекчена процедура за уведомление.

Инсталирането на слънчево оборудване ще бъде освободено от изискването за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, решиха също евродепутатите. А процесът на издаване на разрешение за инсталиране на термопомпи не трябва да надвишава един месец.

Проектът е част от пакета REpowerEU, който има за цел да намали зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива от Русия след нейната агресия в Украйна.