Шведският мебелен гигант ИКЕА съобщи, че още от този месец ще започне да доставя продуктите си до клиентите си в Париж с кораби и електрически камиони, предадоха ДПА и БТА. Целта е да бъдат намалени вредните емисии, да се избегнат задръстванията и доставките да станат по-точни.

Планът предвижда стоките да пристигат до френската столица с кораб от разпределителен център в околностите й, след което да бъдат прехвърляни на електрическите возила. Новият транспортен модел трябва да спести около 300 000 км годишно, изминавани досега от камиони на ИКЕА от разпределителния център до магазините и крайните клиенти.

"Идеята за Париж възникна заради река Сена. Тя ни дава възможност да транспортираме стоките с ниски нива на шум и вредни емисии и да заменим десетки камиони", заяви зам.-кметът на Париж Пиер Рабадан.

ИКЕА не е първата компания, която транспортира продуктите си по Сена. От над 10 години веригата супермаркети "Франпри" (Franprix) използва този модел на транспорт, за да снабдява магазините си в центъра на Париж, посочва ДПА.