Около 30 полицейски служители допълнително могат да бъдат изпратени в Банско за зимния туристически сезон, въпросът е да се намери начин те да бъдат настанени при човешки условия, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на заседанието на парламентарната Комисия по туризъм, предаде БТА. В Банско ще има и полицаи от Гърция и Румъния.

Община Банско обаче не може да поеме нощувките на служителите на реда по финансови причини, а от бизнеса към момента няма подкрепа. По тази причина засега се предвижда полицаите да бъдат настанени в сградата на Районно полицейско управление - Банско, което не е особено добър вариант, коментира министърът. Допълнително ще бъдат командировани полицаи и техни колеги по линия на международното сътрудничество в Боровец, като те ще бъдат настанени в почивната станция на МВР.

На заседанието бе посочено, че ще се търсят възможности полицаите, които ще бъдат командировани в Банско, да бъдат настанени във ведомствени бази в района или в хотели с по-ниска категория в с. Баня. Министърът уточни, че в командировъчните на полицейските служители има възможност да се включат до 60 лева за настаняване.

По темата за допълнителната здравната помощ по време на зимния сезон в Банско Галина Павлова, началник на отдел "Спешна медицинска помощ", посочи, че първо трябва да се потърси възможност да се използва вътрешният ресурс в Центъра за спешна помощ в Благоевград. Ако такова решение не се намери, ще се обмисли командироването на допълнителен екип медици, както това бе направено това лято в морските курорти. Това е било за сметка на ЦСМП - София, уточни Лидия Чорбанова - заместник-министър на здравеопазването.

Любен Дилов (ПГ ГЕРБ-СДС) призова членовете на комисията да помислят върху законовото уреждане на статута на парамедиците, които според него биха били особено полезни по време на туристическите сезони.

На предишното заседание на комисията кметът на Банско Иван Кадев и кметът на Разлог Венцислав Гърменов представиха готовността за предстоящия зимен сезон, като съобщиха, че по техни оценки за периода 15 декември – 15 март в двете общини има нужда да бъдат допълнително командировани между 38 и 41 полицаи, за което са необходими и допълнително финансови средства. Банско се нуждае от допълнителен медицински екип за спешната помощ заради повишения травматизъм при упражняването на ски спортове. В Разлог има болница и досега не е имало проблем с линейките, каза кметът на града

Точката от дневния ред на днешното заседание на Комисията, свързана с обсъждането на проекта на Решение за задължаване на Министерския съвет за удължаване на "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България", отпадна, защото проекторешението е било оттеглено от вносителите, като е било внесено ново.