Първите туристи за зимния сезон от Израел пристигнаха на летище София с полет на израелската авиокомпания "Ел Ал" (El Al), предаде БТА. По време на специално събитие по този повод консулът на страната в България Орли Дафна Сона каза, че за хората от Израел това е приоритетна дестинация за туризъм. Тя посочи, че над 250 000 души посещават България не само през зимния сезон, но и през лятото. Този значителен брой от туристи отразява близките отношения между двата народа, изтъкна консулът на Израел. По думите й взаимоотношенията между България и Израел са уникални и имат богата история. Следващата година ще бъде забележителна, защото тогава ще се отбележат 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Туристите от Израел ще имат възможност да посетят много туристически паметници и обекти, изтъкна още Орли Дафна Сона.

Заместник-министърът на туризма на България Мариела Модева посочи, че Израел е много перспективен пазар за страната ни. Традиционно двете страни имат много топли исторически взаимоотношения и нещо повече от обикновени дипломатически и делови отношения. Тя отчете, че са позитивни и числата, които показват перспектива за повече от 30 000 туристи от Израел за зимния сезон. За последните 10 месеца на годината в България има над 130 000 туристи, които се интересуват и от морския, и от зимния, от СПА туризма, както и от културното наследство в градска среда.

"Ние разгръщаме нашите рекламни кампании на пазар Израел като дестинация България за четири сезона", заяви още Модева. Тя цитира данни на Националния статистически институт, които показват, че през миналия зимен сезон България има повече от 1,2 млн. туристи (българи и чужденци), регистрирани в места за настаняване с повече от 10 легла. Позитивни са очакванията и за тази година. "Ние очакваме по-високи резултати от миналата година и доближаване до резултатите от 2019 година", коментира зам.-министърът на туризма и добави, че в някои курорти дори се очаква да бъдат надминати тези данни по отношение на туристите, които идват у нас. Тя отбеляза, че посрещането на първите туристи от Израел е в навечерието на откриването на зимния сезон, което официално ще стане утре. По данни на общините се очаква 12 процента ръст на туристите в Банско, 15 на сто – в Пампорово, като същата тенденция се очертава и за Боровец, каза още зам.-министърът на туризма.

Изпълнителният директор на летище София Хесус Кабайеро коментира, че авиокомпанията "Ел Ал" е изключително сериозен партньор на летището и имат над 1,5 млн. превозени пътници и над 10 000 полета. Освен това израелската авиокомпания планира да увеличи трафика си и да базира един от най-модерните нови самолети "Дрийм лайнър" на софийското летище. "Имаме много оптимистични очаквания за предстоящия зимен сезон. Очакваме да ни посетят много пътници, не само с "Ел Ал", но от много други страни от Европа и Близкия Изток", добави Кабайеро. Той даде за пример, че само от Англия се очакват с 20 000 повече пътници тази година. Това е допълнително към редовните полети, които се изпълняват, каза изпълнителният директор на летище София.