До края на годината служебното правителство ще представи мерки за отстъпки за обществения транспорт и БДЖ,  които да заменят отстъпката от 25 ст. на литър гориво. Това съобщи по Nova министърът на икономиката Никола Стоянов.

 Както знаете, постигнахме споразумение с „Лукойл“ да преместят икономическата си дейност в България. Още тази година очакваме те да внесат авансов данък от 100 млн. лева, по регламента за отнемане на свръхпечалбите. И вече не с пари от бюджета, а с пари от свръхпечалбата на „Лукойл“ да финансираме мерки, които да не връщат обратно пари директно в бюджета на „Лукойл“, както е с мярката от 25 ст., а напротив – да се финансират обществен транспорт и да има подоходен критерий, обясни Стоянов.

Той коментира, че в момента мярката за отстъпка от цените на горивата е за всички, независимо от доходите им. Икономическият министър посочи, че се обсъжда новите компенсации да са за хора с доходи до 1000 лв. на месец. Според него мярката за компенсации на горивата е била планирана по много лош начин. В момента, в който тази отстъпка е приета, цените са се вдигнали с 30 ст. В момента, цените, на база работата на служебното правителство и преговорите с „Лукойл“, са с около 60 ст. по-ниски от пика през лятото, когато беше приета тази отстъпка, посочи Стоянов. Той обясни, че има заплаха от Европейската комисия за наказателна процедура срещу България, тъй като са постъпили оплаквания от румънски граждани, че мярката е дискриминационна.

Никола Стоянов заяви, че Министерството на икономиката твърдо подкрепя идеята за компенсации за цените на природния газ и електроенергията, но това решение трябва да се вземе от депутатите. Работата на правителството е да се опита да държи цените в максимална степен поносими. Истината е, че дори с това увеличение през януари, цената на газа ще е една от най-ниските в целия Европейския съюз, посочи той.

Никола Стоянов каза, че са осигурени количествата природен газ за зимата. Преди два месеца и половина въпросът беше ще има ли газ тази зима. Нямаше слотове, на които танкери да бъдат разтоварени. Сега вече наличността на газ е обезпечена, добави той.