Световната банка през свята "Международна финансова корпорация" (IFC) е влязла като акционер в български пенсионен фонд.

Това обявиха от Пенсионно-осигурителна компания "Доверие".

IFC е закупила 10% от акциите на българския пенсионен фонд пряко от мажоритарния собственик "Виена иншурънс груп". Австрийската компания остава главен собственик на "Доверие" като държи около 83% от акциите на българския пенсионен фонд.

IFC, член на Групата на Световната банка, е най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващите пазари. Тя работи в повече от 100 страни, използвайки своя капитал, опит и влияние, за да създаде пазари
и възможности в развиващите се държави. През фискалната 2022 г., IFC е насочила рекордните 32,8 милиарда долара към частни компании и финансови институции в тези страни, подкрепяйки частния сектор, за да прекрати крайната бедност и да стимулира
общия просперитет, докато икономиките се борят с ефекта от глобалните наслагващи се кризи.

Според "Доверие" влизането на акционер от такъв ранг може да помогне за стабилизарането на 2-и и 3-и стълб от пенсионната система. Това са задължителното доброволно осигуряване за родените от началото на 1960 г. насам, откъдето се изплащат т.нар. втори пенсии, и напълно доброволното осигуряване за старини.

Сделката идва на фона на световната криза, в която българските пенсионни компании само за деветте месеца на тази година загубиха над 1 млрд. лв. от активите си.

"Доверие" е най-големият български пенсионен фонд като в него са спестяванията за втора пенсия на над 1,2 млн. българи.