Турският енергиен министър Фатих Дьонмез има поредица от срещи днес у нас - с българския си колега Росен Христов, с премиера Гълъб Донев и с президент Румен Радев

Българската държавна газова компания "Булгаргаз" ще подпише днес споразумение с на турската държавна енергийна компания "Боташ" за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на южната ни съседка, съобщиха от правителствената пресслужба. Официалната церемония ще бъде днес в Гранитната зала на Министерския съвет. Това ще се случи утре по време на церемония в Гранитна зала на Министерския съвет.

Ръководствата на двете фирми ще подпишат документа в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

След подписването служебният премиер Гълъб Донев ще проведе среща с двамата министри, за да обсъдят и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката.

За 14.00 часа е планувана среща на Дьонмез с президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Срещата е в продължение на договореностите за развитие на двустранните отношения в сферата на енергетиката, постигнати при срещата на българския държавен глава Румен Радев с турския му колега президента Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември м.г., съобщиха от прессекретриата на държавния глава. Възможностите за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция, в това число доставка на природен газ и нови партньорства, ще са сред темите на разговор между двамата.