Правителството отпуши днес строителството на изключително важен за Северозапада скоростен път от Видин към Монтана, а оттам към Ботевград и София. Така министърът на регионалното развитие Иван Шишков оповести решението  за отчуждаване на частни имоти по трасето Ружинци-Монтана.

Спираме забавянето и смятаме, че за три години този участък ще бъде построен, заяви Шишков. Той припомни, че подробният устройствен план е готов от февруари 2021 г., но процедурата била забавена заради обжалване в съда и от административни проблеми.

Министърът обясни и защо е важно това решение. Първо то дава възможност да се построи магистралата от Видин до Монтана, а оттам скоростния път от Монтана до Ботевград и да се направи свързаността до София. Завършването на аутобана от Видин до Монтана отваря и възможността да се работи по алтернативното трасе, макар и на концесия, което е от Монтана с тунел под Петрохан към София.  Без завършената отсечка от Видин до Монтана на практика пътя към София от Видин и целия Северозапад е изключително ограничен, заяви той.