„ЕО Дент“ е университетска база за специализация на зъболекари от цялата страна

Д-р Валентин Павлов е основател и собственик на „ЕО Дент“ – най-голямата верига дентални клиники в България. Лекар по дентална медицина, специалист хирург имплантолог. Завършил е стоматология и магистратура по здравен мениджмънт в МУ – София. Има придобита специалност по орална хирургия и имплантология. Д-р Валентин Павлов посещава много международни симпозиуми и конгреси в областта на хирургията, имплантологията и пародонтологията в Германия, Австрия, Швеция, Швейцария, Италия, Франция, Южна Корея и други страни. Непрекъснатото професионално усъвършенстване и въвеждането на всички новости в областта на денталната медицина са водещи в професионалния му път. Народен представител в 43-ото НС, член на Комисията по здравеопазване, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз и председател на Комисията по дентална практика и професионална защита към БЗС, член на Асоциацията на денталните мениджъри в България.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и TREND „Мъжете с решения“, част от поредицата за успели личности с визионерски нюх. Новият брой е посветен на онези мъже, които взимат важни и трудни решения всеки ден, на лидерите, които утре ще сочат посоката в бизнеса, технологиите, ценностите и стремежите на съвременния човек. „Мъжете с решения“ е издание за търсещите и за смелите, за хората с вроден усет към промените и със здрав гръб за отговорността на растежа.

 

-          Защо избрахте точно тази сфера да правите кариера – кое ви привлича, затруднява, провокира? В кой момент разбрахте, че това е правилната посока?

-          Аз винаги съм искал да бъда лекар и съм изпитвал огромен респект към тази професия. Когато ме приеха и започнах да уча за зъболекар аз знаех, че съм на точното място. Работата с пациентите, общуването с тях и възможността да им помагаш, самият лечебен процес, прекрасните преподаватели и колеги, подкрепата от моите родители – може би съвкупността от всички тези фактори по безспорен начин са ми дали увереност и възможност да усетя правилната посока. Още тогава като студент разбрах, че хирургията е моето призвание. Може би в онези години, преди повече от 25 години, работата в държавните поликлиники и възможността да работя като хирург, да поемам огромен обем работа и да извадя хиляди зъби ми дадоха рутина и опит. Започнах веднага и тесни специализации, първо придобих специалност по орална хирургия и след това по имплантология. Непрекъснато посещавах курсове, семинари и конгреси в България и зад граница, за да трупам опит и знания. Самият аз започнах да споделям своя опит на световни конгреси. Работата ми е много отговорна, но и изпълнена с много удовлетвореност. Аз се чувствам добре на работното си място. За мен важно е пациентите ни да знаят, че днес изваждането на зъб, поставянето на зъбен имплант и по-сложни хирургични интервенции могат да бъдат напълно безболезнени. За мен най-голямата награда е благодарността в очите на пациентите!

-          С какво в своята работа сте по-различен от вашите конкуренти?

-          Според мен ние като лекари трябва да разчитаме едни на други, а не да сме конкуренти и самата конкурентна среда трябва да е градивна и в името на пациента. Възможността при нас в „ЕО Дент“ на едно място да решаваме заедно сложни комплексни лечебни случаи с екип от тесни специалисти, всеки в своята тясна експертиза, е една от привилегиите за нашите пациенти. В годините заедно с моята съпруга д-р Венета Павлова създадохме и изградихме дентални клиники „ЕО Дент“, като университетска база за специализация на лекари по дентална медицина, обединихме екипи, за да предлагаме най-добрата дентална грижа за нашите пациенти. Винаги инвестираме в най-съвременната апаратура и иновативно лечение. Благодарим за доверието на колегите от цяла България, които изпращат при нас своите сложни случаи, за да намерим най-доброто решение. В годините създадохме и тясно специализирани детска, ортодонтска, ендодонтска, естетична дентални клиники, в които не един отделен зъболекар, а екипи от специалисти лекуват. Създаването и откриването на Българо-немската хирургично имлантологична клиника на бул. „Черни връх“ 6А е разработена и поема само пациенти за хирургия и имплантология. Тя е тясно специализирана клиника. Съвременно оборудваните операционни, 3Д-скенерите, дигитализацията дават спокойствие и сигурност в работата ни. Съвременната дентална медицина позволява при пациенти с показания за множествени екстракции в едно посещение да се извадят всичките зъби и веднага да се поставят зъбни импланти, а върху тях веднага да се фиксират временни конструкции със зъби. Така пациентът нито за миг не остава без зъби и може веднага да се храни, да има увереност, самочувствие и социални контакти.

-          Как мъж с много ангажименти възпитава своите деца и кое е най-важното в общуването с тях, така че успелият мъж да може да се нарече и успял баща?

-          С личен пример. Винаги съм им показвал ясно колко е важно да държат на християнските ценности. Да вярват в себе си и да излизат извън зоната си на комфорт. Да са взискателни към себе си и да учат и знаят много, защото, когато си компетентен, бъдещето е пред теб и виждаш много нови възможности. Да имат свободен собствен избор и много смелост, защото зад всеки успех стоят много, много труд и усилия!

-          Зад каква благотворителна кауза бихте застанали?

-          „ЕО Дент“ е дентална клиника, в която социалнозначимите каузи намират огромна подкрепа и може би са най-мощният двигател за развитие и вдъхновение на екипа ни. Лечение на деца и възрастни със специфични потребности и изграждане на специализирана детска дентална клиника за лечение на деца със специални потребности със сензорна зала за преодоляване и овладяване на страха. Оборудване на модерни операционни за лечение точно според нуждите на деца и възрастни с увреждания. Безвъзмездно лечение и безрезервна помощ са част от благотворителните каузи. „По-качествен живот за нашите родители“ е проект, който вече 10 години е устойчив и усмихва щастливо много възрастни хора. „Мисия усмивка в Африка“, в която екипът ни дари над 500 пасти и четки на деца в сиропиталището „Бу-бу-бу“ в Занзибар и най-важното, обучи малчуганите как да мият и поддържат зъбите си здрави. Екипът на „ЕО Дент“ е отличен с високото отличие за корпоративна социална отговорност в Брюксел и много други награди за социалнозначими реализирани каузи.

-          Важно ли е да имате до себе си някого, с когото да споделяте успешната си кариера?

-          Категорично да. Аз имах шанса още в университета да срещна моята съпруга д-р Венета Павлова, с която до днес споделяме заедно успехи и трудности. С нея в далечната 1996 година започнахме собствена практика в един гараж и така стъпка по стъпка през 2002 година открихме първата дентална клиника „ЕО Дент“ и днес вече имаме верига специализирани дентални клиники, два мобилни зъболекарски кабинета, с които достигаме до труднодостъпните райони и безвъзмездно лекуваме хората там. Обединихме екип от над 450 професионалисти – хора, отдадени на професията. Благодарни сме, защото за нас и екипа ни работата е призвание. Когато върнем усмивката на пациентите ни, те се чувстват щастливи, уверени и променят живота си!

-          Как се промени бизнесът във време на пандемия? Какво ново разбрахте за вашата компания и колегите в тази извънредна ситуация?

-          Covid-19 e истинско изпитание и предизвикателство за всички, за целия свят. Смело мога да кажа, че нас, като дентална клиника и екип, ни направи много по-силни и сплотени. По-състрадателни и подкрепящи своите пациенти дори в чисто човешки план. Винаги на първа линия! Не сме спирали нито за миг. През цялото време при спазване на всички и много засилени противоепидемиологични мерки ние денонощно бяхме и сме до своите пациенти с грижа да опазим здравето им и здравето на екипа ни и техните семейства. Много трудности и предизвикателства, реорганизация на дейността, работа при редуциран капацитет, но винаги с вяра и надежда, че ще успеем да се справим с това изпитание. Създадохме ясни противоепидемиологични протоколи за безопасност и сигурна лечебна среда в условия на Covid-19.

- Колко често се събуждате с чувство, че всичко зависи от вас?

- Свикнал съм да разчитам на себе си, но и другите винаги знаят, че може да разчитат на мен. Разчитам много и на екипа си. Смятам, че е важно всеки да поема и носи отговорност. Зная, че с труд и последователност много неща зависят от нас самите, но винаги е добре да усещаш и имаш подкрепата на хората около теб. Аз се радвам на тази подкрепа и съм уверен, че споделеният път е успешният път.

Може да намерите Мъжете с решения“ на местата за продажба на списания в цялата страна.