Има вероятност руската компания „Газпром“ да осъди „Булгаргаз“ при арбитражно дело, като рискът е да се платят стотици милиони долара.

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на парламентарния контрол в парламента.

Тази тема е широко дискутирана в последно време. Предвиждаме този риск и се готвим при защита за евентуални претенции от „Газпром“ към нас.

На 14 ноември миналата година "Газпром експорт" съобщи, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания "Газум" трябва да  изплати на руската компанията над 300 милиона евро за доставки на газ, след като не се е придържала към задълженията си по клаузата "вземай или плащай". Нашата страна също е в подобна ситуация.

"Обсъждаме с юристи вероятността такъв иск да бъде предявен към нас. Паралелно оценяваме всички възможни претенции, които нашата страна може да има към "Газпром експорт" за недоставени количества. Едно такова съдебно, в случая арбитражно, разбирателство само по себе си е изключително тежък и скъп процес с неясен резултат. Ако всички аргументи са на нечия страна, има 90% шанс тази страна да спечели.

Относно кой ще плати сметката, при подобно стечение на обстоятелствата, Христов коментира, че държавата ще ги плати, като се надява да не се стигне до там, но рисковете съществуват.