В неделя министърът, когото Фандъкова уволни след инцидент със смъртта на дете, и кметът ще инспектират ремонта на жълтите павета. “Тя тогава лично ме нападна, но обичам София повече от нея”, каза архитектът пред БТВ, отричайки да води лична война

“Проблемите с магистралите са два – имаме изключително малко магистрали. Когато повече от половината не са изградени, движението е много по-интензивно, а магистралите се износват много бързо“.

Това заяви в „Тази събота“ по БТВ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Според него даването на концесии на пътища ще намали корупцията и ще повиши качеството на поддръжката.

Министърът говори и за сериозен проблем с граничните пунктове.

„Нашите КПП-та са изключително непроходими. Водят се разговори с Турция по наше предложение да се разшири пунктът „Лесово“. Ще се направи скоростен път между пункта и АМ „Марица“, за да имаме не един, а два пункта. Потокът е огромен“, категоричен е министърът.

„Проблемът с АМ „Струма“ е заложен от времето на Борисов. Чак сега имаме крайна процедура, за да се финализира да се изследват мерките за опазване на природната среда, а след това да се изготви подробният устройствен план. Аз считам, че ще има разрешение за малък участък през април. Политиците говорят много за магистрали, а правят малко“, обясни Шишков.

В неделя той е поканил кмета на София Йорданка Фандъкова да направят съвместна инспекция на жълтата керамична паважна настилка в централната градска част на столицата, защото проблемът там е много сериозен. Министърът се надява, че кметът ще дойде.

Пред “24 часа” от общината потвърдиха, че Йорданка Фандъкова и екипът й ще участват в съвместната проверка с министерството, защото действително проблемът е сериозен. Зарова и лично кметът поискала и е наложена глоба от 100 хил. лв. за увреждане на жълтата паважна настилка на изпълнителя на “Трейсгруп”.

Стойността на целия ремонт пред парламента е 204 хил. лв., но Столична община отказва плащането заради некачественото пренареждане.

Строителният министър обясни, че е бил увеличен срокът за ремонта, за да не се загубят европейски пари.

“За месец и половина не получихме отговор – има ли проблем в проекта, има ли проблем в строителството и в кого е проблемът, за да се случва това. Жълтите павета са пред очите на всички нас, които обичаме София“, обясни Шишков защо е съвместната инспекция с общината.

“Ние не искаме да наложим финансова корекция на София, защото ще накажем София, а не Фандъкова. Аз не искам да наказваме София, а да бъдат завършени проектите“, подчерта министърът.

Той е категоричен, че няма лични отношения към кмета Йорданка Фандъкова, след като водещата Жени Марчева го попита дали министърът не си връща на кметицата след уволнението си.

Арх. Шишков беше освободен през 2021 г. като главен архитект на столичния район „Триадица“ след тежък инцидент, при който 15-годишно дете почина от токов удар на тротоар на бул. „Ив. Гешов“.

Незаконният кабел се оказа захранващ един от преместваемите обекти, които се поставят и контролират от главните архитекти по райони.

Това е мястото, където ток удари 15-годишното момче и то загина. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Това е мястото, където ток удари 15-годишното момче и то загина. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Проверка на Столична община тогава показа, че на тротоара са поставени общо 5 преместваеми обекти, като в документите за поставяне на всеки от тях са допуснати сериозни нарушения. Нито един от тези обекти нямаше удостоверение за въвеждане в експлоатация, а присъединяването им към електричеството е било направено в разрез с нормативната уредба.

На брифинг веднага след инцидента Фандъкова обяви, че районът е бил получил 6 указателни писма за извършване на проверки за незаконни преместваеми обекти, като не е изпратил никаква информация за проверки, които е правил.

Тежкият инцидент се случи на 14 февруари 2021 г., дни след това арх. Шишков беше отстранен от поста. След месеци той влезе в състава на екипа на служебния министър на регионалното развитие арх. Комитова и остана и в трите кабинета на президента Радев, а в последния е министър. В тази периоди работата на Столична община е във фокуса на вниманието му.

"Фандъкова тогава лично ме нападна, но това няма значение за мен. Ако вкарам лични отношения към нея, това значи да наказвам София, а аз обичам София повече от нея", обясни тази събота архитект Шишков пред БТВ.