Градчетата по британското крайбрежие процъфтяват от избухването на пандемията от коронавирус, а центровете на градовете опустяват на фона на промените в начина на работа, които изглежда ще бъдат трайни. Това сочат данни извлечени от използването на мобилните телефони, предаде ДПА, цитирана от БТАб

Хората са се насочили към малките градове и предградията, възползвайки се от гъвкавите възможности за пътуване до офиса, според анализ на активността на мобилните телефони, проведен от платформите "Плейсмейк.ио" (Placemake.io) и "Визитър инсайтс" (Visitor Insights).

Анализът обхваща над 500 централни градски района между януари 2019 г. и декември 2022 г. и 8 милиона мобилни устройства в цяла Великобритания.

В крайбрежния град Моркам в Ланкашир активността е скочила със 70 процента между 2019 г. и 2022 г., а в популярния курорт Богнор Риджис, Западен Съсекс, е нараснала с 40 процента.

Централните райони на градове като Марлоу в Бъкингамшир, Крайстчърч в Дорсет и Дъмфрис в Южна Шотландия се радват на засилване на активността с над една трета. Посетителите на Кърби в графство Мърсисайд се е увеличила с цели 160 процента през тригодишния период на фона на съживяването на градския център, според данните.

Проучването очертава тенденция за намаляване на посетителите на центровете на големите градове през изминалите три години.

Сред централните райони най-голям спад между 2019 г. и 2022 г. отчитат тези в Лондон - посетителите на лондонското Сити са намалели с 55 процента, според анализа. Активността в големите градове Бирмингам и Шефилд също се е понижила - с около 30 процента.

Междувременно данни от министерството на транспорта сочат, че броят на пътуващите всеки ден за работа от предградията към централните райони на Лондон все още не се е върнал на предпандемичните равнища. Това важи най-вече за понеделниците и петъците, като броят на пътуващите с лондонското метро е бил съответно 73 процента и 80 процента от предандемичното ниво през първата пълна седмица на декември.

Това предполага, че повече хора пътуват между вторниците и четвъртъците, което означава, че хората вероятно прекарват повече време у дома и работят в гъвкав режим извън централните градски райони.