За последното тримесечие на 2022 г. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключи 101 финансови инспекции и проверки. Проверени са 232 обществени поръчки на обща стойност 430 421 298 лв. и 612 договора на обща стойност 269 128 246 лева, съобщава АДФИ.

По време на инспекциите са установени 473 нарушения и са съставени 269 акта за установяване на административно нарушение (АУАН). Констатирани са 21 непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на обща стойност 28 649 872 лева.

Установените нецелево разходвани средства са в размер на 3 649 823 лв., от които по време на инспекциите са възстановени в бюджета 157 422 лева. В хода на инспекциите са разкрити причинени вреди за 791 571 лв., като от тях са възстановени 17 586 лева. Съставени са 5 акта за начет.

През тримесечието с най-висок дял (59 на сто) са инспекциите в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния или общинския бюджет (18 на сто), търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала (20 на сто), министерства (2 на сто) и други обекти (1 процент). Най-често установяваните нарушения са на Закона за обществените поръчки, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за счетоводството, Закона за публичните финанси, както и на подзаконови нормативни актове.

За постигане на по-добра информираност на обществеността, от м. януари 2023 г. към списъка с инспектираните обекти и информация за резултатите от извършените за тримесечието инспекции, която се публикува на основание чл. 10, ал. 10 от ЗДФИ, са добавени и резюмета с основни акценти от констатираното от инспекторите. Информацията можете да намерите във файла "Приключили финансови инспекции през четвърто тримесечие на 2022 г.", публикуван в категория „Финансови инспекции" на интернет страницата на АДФИ.

АДФИ е направила финансовата инспекция на обществени поръчки на Министерството на отбраната. Установени са две административни нарушения на ЗОП, за които са съставени и връчени два акта за установяване на административно нарушение. Единият е за нарушение по чл. 21, ал. 15 от ЗОП, поради това че при възлагането на обществена поръчка "Проектиране и изпълнение на Пътеки за рулиране за транспортни самолети - Крумово" и на обществена поръчка "Проектиране и изпълнение на Местостоянка за транспортни самолети - Крумово", които са систематично свързани, е извършено разделяне на части на обществена поръчка за проектиране и изпълнение на СМР на летище "Крумово", с което е приложен ред за възлагане за по-ниски стойности.

АДФИ открива и нарушение по чл. 185, т. 3 от ЗОП, поради това че възложителят не е изпратил за публикуване в Регистъра на обществените поръчки (РОП) обявление за приключване на договора, сключен за изпълнение на обществена поръчка "Преустройство и обновяване на стационарен склад за ГСМ във в. ф. 24 490 - Асеновград", в законоустановения 30-дневен срок от приключването на договора.

Установени са и данни за 32 броя нарушения по Наредба номер 3/31.07.2003 г. на МРРБ, както и данни за нарушение на Закона за устройство на територията. Към датата на приключване на финансовата инспекция не е начислена и събрана неустойка в размер на 1 162 986,33 лева за забавяне в изпълнението на договора с "Астра Билдинг Груп“ ЕООД с предмет "Проектиране и изграждане на площадка за полеви лагер с комунално-битов сектор и пречиствателни съоръжения на в.ф. 22 280 - Корен", както и не е възстановена авансово заплатена сума в размер на близо 7 млн. лева (6 977 918,00 лева) с ДДС, след като договорът е прекратен поради вина на изпълнителя.

По задача 2 на инспекцията на АДФИ в МО - (Проверка за законосъобразност в областта на обществените поръчки при възлагането през 2020 г. на дейности, свързани с изграждане и ремонт на инфраструктурата във ВР 1550 - Граф Игнатиево) са проверени 18 броя обществени поръчки, свързани с извършването на дейности по проектиране и изпълнение на СМР за изграждане, ремонт и реконструкция на сгради и инфраструктура на летище "Граф Игнатиево", във връзка с придобиването, експлоатацията и поддръжката на нов тип боен самолет, за изпълнението на които от Министерство на отбраната са сключени 18 броя договора на обща стойност 75 930 067,69 лева с ДДС (63 275 056,41 лева без ДДС), като всички поръчки са възложени директно, на основание чл. 20, ал. 6, във връзка с чл. 20, ал. 1, т. 4, буква "е" от ЗОП. При проверката е установено, че на 10 юридически лица, единствени поканени участници от възложителя и определени за изпълнители, са възложени обществени поръчки. При всяка една от обществените поръчки е извършено плащане на авансово възнаграждение в размер на 100 процента от общата стойност на съответния договор. При проверките е установено, че при възлагането на общо 16 обществени поръчки участниците, определени за изпълнители, не са изпълнили всички задължителни изисквания, поставени от възложителя в Указанията за участие в поръчките, съответно не е следвало да се сключват договори с тях.

АДФИ е открила нарушения и в процедурите за обществени поръчки правени от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Комисията за финансов надзор, Държавно предприятие "Кабиюк" - Шумен, Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" към Министерството на отбраната, Икономически университет - Варна и много други други общини и ведомства, съобщи БТА.