Невиждан отдавна ръст на продажбите на дрехи и обувки отбелязва през ноември статистиката. На годишна база оборотите на тези търговци са се увеличили с 55,7%, съобщи НСИ във вторник.

През същия период инфлацията беше 16,9% и това увеличение на оборотите до известна степен се дължи и на поскъпването. Но въпреки това търговците на дрехи, текстил, обувки и други кожени изделия са продавали доста по-големи количества в сравнение с година по-рано.

Същото обаче не се отнася за продажбите на храни, алкохол и цигари - оборотите от тази търговия през ноември дори са паднали с 6,4% в сравнение с година по-рано. Средното поскъпване на храните за последните 12 месеца е около 25% и от данните излиза, че в навечерието на коледните празници българинът е намалил поне с една пета консумацията, за да издържи на ръста на цените.

По-съществено увеличение в предпразничния месец ноември има при продажбите на битова техника - 16,6% на годишна база. Също и на горива - с 14,9%, както и при онлайн търговията - с 13%. Тези ръстове обаче са изцяло под размера на инфлацията за същия период, т.е. реално зад цифрите се крие не ръст а леко намаление на продажбите.