Талибаните, които отново са на власт в Афганистан, пускат на пазара първата си собствено разработена "суперкола“. Местни инженери са прекарали пет години в изграждането на агресивната и елегантно изглеждаща кола, наречена Mada 9, за която се твърди, че се задвижва от двигател на Toyota.

"Колата е чест за нашата страна“, каза говорителят на талибаните Забихула Муджахид. Ислямското талибанско движение е на власт в Афганистан от август 2021 г. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид публикува и видео на колата в социалните медии.

Твърди се, че возилото е резултат от пет години проектиране и разработка, ръководени от 30 инженери от производителя ENTOP и Афганистанския технически професионален институт (ATVI) в Кабул.

Все още не се знае нищо за техническите характеристики и представянето на пътя. Колата е неподвижна на повечето изображения в социалните медии. Въпреки че има и изображение, на което се кара по снежен път.

Британски медии пишат, че колата се задвижва от двигател на Toyota Corolla, една от най-продаваните коли в Афганистан. Според Гулам Хайдар Шахамат, ръководител на ATVI, има планове и за електрически вариант на сапур автомобила.

Абдул Баки Хакани, талибанският министър на висшето образование, похвали научните качества на афганистанския народ по време на представянето на автомобила. Според него "религиозните и модерни науки за хората" са приоритет на талибанското правителство.

Мохамад Риза Ахмади, главен изпълнителен директор на производителя ENTOP, казва, че се надява Mada 9 да даде видимост на Афганистан на световната сцена.