Европейският съюз може и да планира забрана за продажбите на нови бензинови и дизелови коли, както и на хибридни автомобили от 2035 г., но един от най-големите производители на автомобили в света - "Фолксваген", все още смята, че бъдещето за двигателите с вътрешно гориво е обещаващо, предаде БТА.

"Двигателят с вътрешно горене трябва да остане на пазара"

Оливер Блуме, който в края на миналото лято пое поста на главен изпълнителен директор на германския автомобилостроителен концерн, смята, че "двигателят с вътрешно горене трябва да остане на пазара, тъй като е много популярен в редица региони на света", информира авторитетното издание "Аутомобил вохе".

Същевременно обаче намерението на автомобилният гигант е да "увеличи интереса към изцяло електрическите модели и продажбите им", отбелязва Блуме. За разлика от бившия шеф на "Фолксваген" Херберт Дийс, той винаги е бил почитател на автомобилите, задвижвани с "електрогорива", отбелязва ДПА.

Дийс беше освободен от поста главен изпълнителен директор на "Фолксваген" с решение на Надзорния съвет на корпорацията "по взаимно съгласие".

Междувременно "Тойота" инвестира милиони долари в двигатели с вътрешно горене. През миналата година компанията обяви, че ще инвестира 383 млн. долара в създаването на четирицилиндрови двигатели от ново поколение.

Те ще бъдат използвани както за производството на автомобили с бензинови двигатели с вътрешно горене, така и при хибридни превозни средства. Парите ще бъдат насочени към 4 завода на японския автомобилен гигант в САЩ.