В САЩ например падат по-бързо, отколкото се  вдигаха

Инфлацията, която започна да отстъпва в почти целия свят, продължава да упорства в България.

През декември годишният индекс на цените у нас пак е 16,9%, колкото беше и през ноември. Това се случва, след като през октомври и ноември той леко намаля от рекордните 18,7%, до които стигна през септември.

Засега България, Малта и Словения са единствените държави в ЕС, в които годишното повишение на цените не намалява от предишните си високи стойности. В Малта през ноември индексът е бил 7,2%, а през декември се повишава до 7,3%.

В Словения той упорства и през декември продължава да е както и през ноември 10,8%.

В Европа инфлацията продължава да е най-висока в балтийските държави, достигайки 20,7% в Латвия. Но това е все пак с 1 процентен пункт по-малко в сравнение с ноември.

В САЩ годишната инфлация

падна до 6,5% в последния месец на 2022 г.,

а за самия декември има дори дефлация от 0,1%. Този тренд там продължава вече шести месец, като спадът е много по-бърз, отколкото беше повишението, което започна през януари 2021 г. и стигна връхната си точка през юни 2022 г., когато годишната инфлация в Щатите беше 9,1%.

Освен започналото увеличение на лихвите по кредитите, предприето от Европейската централна банка, еврото също поскъпва. То се разменя с долара вече на стойности с около 12-13% по-високи от края на септември и това също спомага за успокояване на инфлацията. Прогнозите на експертите сочат, че трендът надолу за инфлацията ще продължи и дори ще се засили, но само ако енергийните цени се успокоят.

От данните на НСИ излиза, че най-високите поскъпвания през декември у нас са се случили почти изключително със стоки и услуги, които се потребяват по-силно в това време на годината.

Например самолетните билети за международни полети

са поскъпнали с 46,9% само за един месец

Това се е случило въпреки многото стачки в авиацията и неблагоприятното време, което обърка масово разписанията и остави стотици хиляди хора по летищата.

Туристическите пакети за почивка в страната са повишили цените си с 18,3% през декември, а хотелите в зимните курорти - с 10,8%, независимо, че сняг не е валял и условия за зимен туризъм продължава да няма и досега. С 8,5% са повишили цените си само за месец развлеченията и културата, в които влизат цените на билетите за кино, театър и концерти, различните атракциони и т.н.

Любопитното е, че храните, които обикновено поскъпват по Коледа и Нова година, този път са увеличили цените си средно само с 1% в сравнение с ноември. Има обаче и изключения, сред които са яйцата, които са поскъпнали с нови 11,8%, както и краставиците - с 26,6%.

В същото време горивата и енергията не са в състояние да влияят върху инфлацията толкова силно както преди. А95 и дизелът са поевтинели през декември съответно със 7 и с 6%.