Ако сте решили да си купите робот за прозорци, за да прекарвате по-малко време в чистене и повече – в забавления и почивка, следващите редове са за вас. В тях ще научите за какво е добре да помислите, преди да направите избора си.

Формата на кърпите

Роботите за прозорци са основни два вида. Едните работят с квадратни кърпи, другите – с двойка кръгли. Роботите с квадратни кърпи се плъзгат по стъклото и стигат по-лесно до ъглите му, но е възможно да оставят повече следи, когато се замърсят. Уредите от втория тип работят с двойка микрофибърни кърпи, които се въртят в противоположни посоки и оставят стъклото по-чисто.

Вакуум или магнит

Има два начина един робот за прозорци да се захване на стъклото: с вакуум или с магнит.

Магнитното захващане изисква уредът да бъде включен в електрическата мрежа. В такъв случай роботът няма да може да стигне по-далече, отколкото му позволява кабелът. Освен това има риск да падне и да се счупи, ако токът внезапно спре. Все пак има модели, които разполагат с вграден акумулатор, който в такива случаи да продължи да подава електричество към магнитите. Освен това магнитните модели са подходящи само ако можете да стигнете до отсрещната страна на стъклото, където трябва да поставите допълнителна подложка.

Вакуумните роботи не са ограничени от кабели, нито имат нужда от допълнителна приставка отвън. За да подсигурите тяхната безопасност обаче ще трябва да закрепите специално въже над стъклото, което да ги предпази от падане, в случай че някъде вакуумът не сработи. Ако няма къде да го закрепите, в краен случай можете просто да сложите дебели възглавници под прозореца.

Мощността

За да имате робот за прозорци, който върши добра работа, препоръчваме да търсите поне 80-90W мощност за робот с кръгли кърпи и 70-75W за квадратните. Все пак имайте предвид, че колкото по-голяма е мощността, толкова по-шумен ще е уредът.

Капацитет на контейнера

Във всеки робот ще се наложи да сложите вода или препарат за почистване. Контейнерите обикновено са малки, за да не добавят прекалено много тегло към уреда. И все пак, ако се налага да чистите големи прозорци, потърсете по-голям контейнер, за да сте сигурни, че препаратът няма да свърши, преди да е измито цялото стъкло.

Дебелина на стъклото

Някои вакуумни роботи могат да счупят стъкло, ако е по-тънко от 3 мм. Магнитните модели пък може да не работят добре, ако стъклото е прекалено дебело. Проверявайте характеристиките и избирайте по-леки уреди за тънките стъкла.

Дистанционно и мобилно приложение

Някои модели могат да се управляват с дистанционно и/или с мобилно приложение. Помислете кое би било най-удобно за Вас.