До няколко месеца ще има хеликоптер за медицинско спасяване по въздух. Това съобщи на пресконференция Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на „България Хели Мед Сървисиз“. Във вторник изтече срокът за подаване на оферти да доставка на сух лизинг, хеликоптер без екипаж, на машина с медицинско оборудване заспешна помощ. Предложения направиха две фирми - от Словакия и Белгия. Гвоздейков заяви, че се надява и на втори хеликоптер, за първия има осигурен бюджет за тази година.  Смята се, че към средата на годината ще може да започне дейност по медицинско спасяване с хеликоптер. 

Гвоздейков обяви екипа на компанията, както и екипажа на първия хеликоптер. Беше припомнено, че има предложения за закриване на компанията, проектът за постановление на правителството е пуснато за обществено обсъждане на 23 декември. Затова и имало само две оферти за доставка на хеликоптер, поде две други фирми за се отказали, заради неяснотата. Както и "24 часа" е писал, с това проектопостановление дейността за спазяване по въздух се прехвърля към Държавния авиационен оператор, чиято задача е да вози държавниците. 

Гвоздейков заяви, че дружеството е създадено миналата година с цел да осигури медицинско спасяване по въздух и кандидатства за авиационен оператор, за което е необходим и хеликоптер на сух лизинг с медицинско оборудване. 

"Не мога да кажа дали ще има закриване, или не, ако някой реши другата седмица да ни закрие,  процедурата ще прекратена и ще трябва  да започне всичко отначало", казаха от компанията. 

Паралелно тече търга за доставка на 6 хеликоптера, обявен от здравното министерстмо, които ще се финансират по плана за възстановяване и от ОП "Региони в растеж". Срокът за усвояване на 20 млн. лв. по оперативната програма е края на 2023 г., Гвоздейков попита защо не е обявен поне по програмата търг за доставка на хеликоптер по-рано и сега да е в наличност. Имало опасност, ако не бъде произведен до края на годината, финансирането да бъде изгубено. Останалите пет машини се финансират по плана за възстановяване. 

Доставката на сух лизинг на хеликоптер няма нищо общо с поръчката на здравното министерство.