Руският национален суверенен фонд е спаднал към 1 януари с още 38 милиарда долара до 148,4 милиарда долара, тъй като правителството го ползва активно за запълване на бюджетния дефицит, сочат данни, цитирани от Ройтерс.

Само през декември министерството на финансите е изтеглило от фонда 2,41 трилиона рубли (35,1 милиарда долара), за да покрива дефицит. Във фонда се трупат средства най-вече от продажбите на петрол, съобщи БТА.

Заедно с вземаните от властта заеми на вътрешния пазара, фондът е основен източник на средства за финансиране на бюджетния дефицит след началото на войната в Украйна и последвалите тежки санкции срещу Москва от страна на Запада.

През миналата година фондът беше използван и за да бъдат спасени изпитващите сериозни затруднения руски държавни железници и авиокомпанията "Аерофлот".

Според анализатори опитите на Русия да покрие дефицита като продава резервите си от чужда валута може да вкара Москва в порочен кръг, да повиши изкуствено рублата и допълнително да свие приходите на Кремъл от износ на газ и петрол.

Към 1 януари фондът е възлизал на 7,8 на сто от БВП на Русия, според министерството на финансите, но едва 87,2 милиарда долара, или 4,6 на сто, от него са били в ликвидни активи.

Към 1 февруари миналата година, три седмици преди началото на инвазията в Украйна, фондът се е равнявал на 10,2 на сто от БВП на страната, или 174,9 милиарда долара.

Миналата седмица финансовият министър Антон Силуанов съобщи, че бюджетният дефицит на страната за тази година ще възлезе на 2,3 на сто. Преди началото на войната прогнозата беше за 1 на сто бюджетен излишък.

Законът разрешава на финансовото ведомство да похарчи още 4,2 трилиона рубли, или 61 милиарда долара по днешни цени, през следващите две години, за да покрива дефицита.

Ако това се случи, през 2024 г. фондът ще се свие до 2,3 трилиона рубли, или 1,4 от БВП. Според Сметната палата то би било най-ниското му ниво от 20 години насам.

В допълнение данните на финансовото министерство показват спад на приходите от внос, които се облагат с данъци, акцизи и ДДС, с около 20 на сто, или близо 1 трилион рубли през 2022 г.