Преговарят с веригите, искат им информация как смятат стойността на стоките, които продават, научи 24 часа след отчета на правителството

Предстоят разговори с търговските вериги, за да могат хората да усетят и по джоба си през следващите месеци, че цените намаляват. Това заяви при отчета на свършеното от служебното правителство икономическият министър Никола Стоянов. И премиерът Гълъб Донев, и министрите повече от два часа изброяваха какво са постигнали за 171 дни управление.

Според Стоянов инфлацията била най-сериозният

проблем, с който се сблъскали министрите

при встъпването в длъжност през август. А тя била единственият критерий, на който България не отговаря, за да може да въведе еврото от 1 януари 2024 г.

Стоянов напомни, че факторите за рекордното от 1998 г. насам поскъпване тогава били основно енергийните цени. Министърът вече провел две работни срещи с представителите на хранителните вериги. Целта била да се проучат възможности за въздействие и поевтиняване на хранителните продукти.

От търговците била поискана информация за формирането на крайните цени и какво е съотношението на компонентите в тях - логистика, производство и т.н. На тази база ще прави анализ дали и как държавата може да се намеси, за да подобри целия процес от производство до реализация на пазара на крайния продукт, така че цените за потребителите да бъдат възможно най-ниски, заявиха от икономическото министерство.

Трябвало да се отчете и това, че цената на транспорта намалява от началото на мандата на служебното правителсто - по данни на НСИ, с по 4-5% на месец, а тя била основен фактор във формирането на крайните цени.

Ако разговорите не се завършат с успех сега, щели да продължат с при новия служ ебен каблинет, ако не се състави редовно правителство с третия манда, казаха от екипа на вицепремиера Алексиев.

Експертите му посочват, че

в бизнеса влезли над 7 млрд. лева

като помощ за скъпия ток

До края на 2022 г. индустрията получаваше 100% помощ, когато цените на енергийната борса бяха над 250 лв. за мегаватчас. От 1 януари прагът бе свален на 200 лева и така на практика токът за бизнеса поевтиня с 20%.

Това обаче не се отразявало до момента в цените на дребно, коментираха от екипа на вицепремиера Христо Алексиев. По сметки на експерти свръхпечалбите на търговците били точно колкото е компенсацията. Затова и в четвъртък Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов са имали среща във финансовото министерство с работодателските организации.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев съобщи, че срещата с Алексиев и Христов е била по искане на бизнеса, защото се трупало напрежение, защото все още липсва конкретна програма за компенсации. Това карало редица бизнеса да се презапасяват, което не им позволявало да бъдат гъвкави при образуването на цените.

Работодателите

подкрепяли настояването на правителството

за намаление на цените,

като помощта от държавата се калкулира в стойността на продуктите, които произвеждат българските предприятия. Те вече призовали членовете си да го направят, за да се свали инфлацията. За да се случи това обаче, трябвало яснота как ще се дават компенсациите.

Високопоставени източници от енергетиката коментираха, че в други страни отпускането на компенсации за индустрията били съпроводени с ограничения. В Германия например мениджъри на компании, които получавали помощи за енергийните си разходи,

не вземали бонуси към

заплатите,

при тях не се раздавали и дивиденти.

В други страни пък имало ограничения при консумацията на електроенергия или пък се поемали ангажименти за инвестиции.

Според Николай Вълканов - председател на Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги, подобна среща имало не сега, а през миналата година и тя е била до голяма степен неформална. Освен това, ако правителството е събирало точна информация за съотношението на отделните компоненти при формирането на крайните цени, това вероятно е направено директно от самите търговски вериги, защото браншовата организация няма правомощия да събира подобни данни.

Изпълнителният директор на “Кауфланд България” Иван Чернев коментира, че знае за съществуването на работна група с правителството, но не може да каже с какво точно се е занимавала тя.

В официалниs си отчет за свършеното вицепремиерът Христо Алексиев заяви, че са влезли в управлението при отворена ножица на обедняване. Работихме максимално да я затворим, всички мерки дадоха резултат, заяви той.

Като успех посочи понижението

на цените на горивата

Заварихме ги на 3,45 лв. за литър, сега бензин А95 е 2,95 лв., каза Алексиев и допълни, че към днешния ден България има най-ниските цени на горивата сред страните, които работят с руски петрол.

Земеделският министър Явор Гечев се похвали с договорените 8 млрд. за сектора и с преодоляната криза с дървата за отопление. В края на миналата година всички доставки били изпълнени, като предоставените количества са със 160% повече спрямо тези година по-рано.

Министърът на иновациите Александър Пулев заяви, че са заварили нула одобрени европрограми, а служебното правителство осигурило за 5 месеца 5 млрд. лв.

За детската болница процедурата е необратима и ще се случи, отчете регионалният министър Иван Шишков. Сред успехите си посочи напредъка за коридора Русе-Маказа. Надява се да се измени законът за търпимост, за да бъдат узаконени четвърти и пети лот на “Хемус”. До три месеца пък щяло да бъде укрепено свлачището при тунел “Железница” на “Струма” и да се скъси пътят до Гърция.

Над 10 хил. деца

е успяло да

върне обратно

в училище

през настоящата учебна година Министерството на образованието, отчете ресорният министър Сашо Пенов. МОН работи и върху 2 закона, които са част от плана за възстановяване - за насърчаване на научните изследвания и иновациите и промени в закона за професионалното образование.

Аз съм участвал в 4 редовни и 4 служебни правителства. Това е кабинетът, в който съм се чувствал най-подкрепен, каза пък социалният министър Лазар Лазаров. Той изчисли, че помощите за отопление, одобрени от кабинета, са стигнали до всеки десети гражданин на България.

“Безпрецедентно беше

повишена

линията на

бедност от

413 на 504 лв.

Това ще увеличи с 22% финансовата подкрепа, която около 670 хил. души с увреждания получават всеки месец”, подчерта той. Напомни и че министерството работи по програми за топъл обяд в 180 общини. Освен това в този мандат се дали най-високи коледни добавки на пенсионерите - по 70 лв., минималната заплата се увеличила на 780 лв., което е ръст с 20% на годишна база и покрива инфлацията. В края на мандата на кабинета безработицата ще е под 4,5%, което е исторически ниско.

Искам много да благодаря на министър Шишков, защото, ако не беше той, нямаше да се справя, каза здравният министър Асен Меджидиев по отношение на строежа на детската болница. Иначе за него най-хубаво било, че се забравила COVID истерията, която заварил служебният кабинет с встъпването си през август.

Увеличение на парите за спешните медици, разкриването на 3 нови спешни центъра в София, оптимизиране на времето за пристигане на линейките отчете като свършено до момента Меджидиев. Той припомни и че са открити 400 места за специализация на медици, а скоро се очаквало решение и за тези за парамедиците.

Придобиването на втори осем американски изтребителя F-16 отбеляза министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той подчерта и че се подготвят нови 10 проекта в сферата на отбраната до 2026 г. и още 3 до 2030 г.

Над 3 часа продължи отчетът на свършеното дотук от служебния кабинет.
Над 3 часа продължи отчетът на свършеното дотук от служебния кабинет.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Над 3 часа продължи отчетът на свършеното дотук от служебния кабинет. Над 3 часа продължи отчетът на свършеното дотук от служебния кабинет. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Правителството ще направи опит да бъдат свалени цените на храните при преговорите с веригите.
Правителството ще направи опит да бъдат свалени цените на храните при преговорите с веригите.
Над 3 часа продължи отчетът на свършеното дотук от служебния кабинет. 
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Над 3 часа продължи отчетът на свършеното дотук от служебния кабинет. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ