Няколко заведения в Казахстан, които доскоро работеха под марката "Макдоналдс" (McDonald's), днес отново отвориха врати и започнаха да продават популярни продукти, като например "чийзбургер", но без конкретно брандиране, предаде Ройтерс. Това става броени седмици, след като американската компания напусна местния пазар, предаде БТА.

Бившият държател на лиценза "Фууд сълюшънз КЗ" (Food Solutions KZ) съобщи, че ще поддържа "високото качество на услугите" и скоро ще представи новото си име, но отказа да отговаря на конкретни въпроси. Менюто в отворените заведения включва телешки, пилешки и рибни бургери, пилешки хапки, пържени картофи и сладолед.

"Макдоналдс" и "Фууд сълюшънз КЗ" прекратиха миналия месец лицензионното си споразумение и посочиха като причина проблеми с доставките. Според запознати източници казахстанският "Макдоналдс" е спрял да купува продукти от Русия и е изпитвал затруднения да ги замени с доставки от други страни.

"Макдоналдс" затвори заведенията си в Русия малко след началото на руската инвазия в Украйна, а след това продаде бизнеса си на местния лицензиант Александър Говор, който през юни отвори веригата "Вкусно и точка", почти напълно копираща "Макдоналдс".