Кредитирането и пазарът на имоти под контрол, докато инфлацията падне до 2%

Правителствата на държавите от ЕК да подкрепят увеличаването на заплатите, което смекчава загубата на покупателна способност на работещите заради инфлацията, както и да помогнат на уязвимите домакинства да преодолеят  енергийния шок, за да се справят с повишения риск от бедност. Това е една от препоръките за икономическата и фискалната политика на еврозоната за 2023 г., която са приели финансовите министри от ЕКОФИН на последното си заседание. България е била представлявана там от служебната финансова министърка Росица Велкова.

Съветът на финансовите министри смята още, че е добре държавите да се въздържат от твърде широка  подкрепа за съвкупното търсене чрез компенсации. Те по-скоро трябва да се насочат към фискални мерки за справяне с въздействието на високите цени на енергията

само върху уязвимите домакинства и компании,

гласи другата препоръка. В допълнение на правителствата е препоръчано да приложат мерки, които гарантират стимулиране на енергоспестяването чрез плановете и проектите за ускоряване на прехода към чиста енергия и увеличаване на енергийната независимост на съюза.

Запазване на макрофинансовата стабилност чрез поддържане на кредитните канали към икономиката е друга обща препоръка от Брюксел. Съветът на финансовите министри от общността обръща специално внимание на рисковете, свързани със сътресенията в енергийния сектор, нарастващите лихвени проценти, необслужваните активи и развитието на пазарите на недвижими имоти. Тези рискове според препоръката трябва да бъдат подробно проследявани. “Тази политика

трябва да продължи поне до края на 2024 г.,

за да се подкрепи навременното връщане на инфлацията към средносрочната цел на ЕЦБ от 2%”, пише в заключителния документ.  

Препоръчва се и поддържане на високо ниво на публични инвестиции, както и подкрепа на екологичния и цифровия преход, както и да се гарантира, че актуализациите на плановете за възстановяване и устойчивост са целеви и не намаляват общата амбиция.

На следващи заседания ще се обсъждат диференцирани средносрочни фискални стратегии, за да се гарантира устойчивост на дълга чрез разумни разходи,  инвестиции и реформи. Последната препоръка на това заседание е всички държави да  участват активно в подготвителната работа по въвеждането на цифрово евро.  

Последният доклад на ЕС за макроикономическите прогнози от края на миналата година установи, че

България е първа по ръст на заплатите, а последна е Испания

Според доклада в Испания увеличението на заплатите е 2,6%,  след нея е Словения с 2,2%, докато България убедително води с 15,4 %, следвана от Унгария с 14,5%.