Подземните газохранилища в ЕС са пълни средно на 77,81 процента към 22 януари, показват данните на специализираната платформа Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI). На 1 ноември те бяха запълнени средно на 94,95 на сто. В момента българското газохранилище е запълнено на 82,19 процента. През януари от него не са изтегляни количества природен газ. В началото на ноември газохранилището в Чирен беше запълнено на 90,41 процента.

През последните седмици най-много газ е изтеглен от хранилището във Франция - 0,97 процента. Само от българското, шведското и португалското газохранилище не са ползвани никакви количества газ, сочат данните, предаде БТА.

В ЕС най-запълнени към момента са хранилищата в Португалия и Испания - съответно на 98,29 и на 92,88 процента. Най-малко газ има в газохранилищата в Унгария и Латвия - 62,32 и 45,63 на сто.

Договор за изграждането на надземни съоръжения на територията на подземното газово хранилище в Чирен бе подписан на 20 януари на официална церемония на територията на съоръжението в близост до едноименното село. Подписите си под документа сложиха Надя Стойкова от "Булгартрансгаз" и Мая Пенчева от консорциума, спечелил поръчката за изграждане на нова компресорна и измервателна станция в ПГХ "Чирен" - "Тех Енерджи Експанжън". Договорът е на стойност от 297,777 млн. лв. и се очаква строителството на тази част от разширението на проекта да приключи в рамките на две години. Този ангажимент е поет от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и от изпълнителния директор на "Главболгарстрой" Калин Пешов, който ръководи една от водещите компании в обединението, спечелило обществената поръчка.

Цялостният проект за разширяване на ПГХ "Чирен" включва изграждането на посоченото по-горе оборудване, което бе обект на една от трите обществени поръчки, проведени за осъществяване на намерението капацитетът на хранилището да нарасне от 550 млн. куб. м в момента на 1 млрд. куб м в рамките на следващите около две години. Други две обществени поръчки предвиждат изграждането на нови 13 сондажа, както и тръбопровод до близкото село Бутан.