Парламентът гласува на първо четене да прекрати членството на България в две международни банки - Международната инвестиционна банка (МИБ) и Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС).

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и бе подкрепен с 138 гласа „за“.

Правителството предлага на депутатите да приемат Закон за денонсиране (отказ от спазването на договор) на споразумението за Международната инвестиционна банка (МИБ) и Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). Причината за бързането е, че скоро страната ни в едната банка ще остане единствен от ЕС съдружник, а в другата ще сме само с Унгария, защото всички останали страни членки на Европейския съюз приключват процедурата по оттегляне.
Унгария не се присъединява към общата позиция.

Международната инвестиционна банка е международна финансова институция за развитие със седалище в Будапеща. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 млрд. евро, а внесената му част към момента е 427,1 млн. евро, пише вносителят. В мотивите се посочва също, че Русия е най-големият акционер в МИБ с 47,21 процента дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 42,2 млн. евро или 9,88 на сто от него.

Международната банка за икономическо сътрудничество е международна финансова институция със седалище в Москва. В нея членуват България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам и Русия. Уставният капитал на МБИС е 400 млн. евро, а внесената част е 200 млн. евро. Русия е най-големият акционер в МБИС с 51,59 на сто дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 15,1 млн. евро или 7,56 процента.

След като Европейският съюз предприе координирани действия заради войната в Украйна, още на 2-ри март миналата година е взето решение на МС да се предприемат действия във връзка с общата позиция на ЕС нейните членове да прекратят членството си в двете банки.

От „Възраждане“ и БСП се усъмниха, че това е натиск върху източноевропейските страни по нареждане от Брюксел и напускането на банките би било заплаха за националните и финансови интереси за България.

Отново ще приемам законопроект, в който за пореден път личи, че се извършва един институционален слугинаж, продиктуван от брюкселските бюрократи. Ще напуснем тези банки, само защото в Брюксел някой е решил, че ще е праведен евроатлантик, посочи Цончо Ганев от „Възраждане“.

Той коментира, че е недопустимо, от Министерството на финансите да излезнат без икономически анализ, без да има анализ на щетите, на последиците, без да се знае колко ще ни струва, но ще приемам законопроектът, само защото Брюксел така е решил.

Димо Дренчев от „Възраждане“, поясни, че въпреки, че дялът в банките ни е малък, икономиката ни е на печалба от тях, като изчисли, че печалбата ни е около 187 млн. лева и не е в наш интерес да ги напускаме.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също се обяви против, като каза, че унгарците ще вземат на безценица нашите капитали, които ние буквално ще им подарим с излизането от двете банки.

От името на БСП Румен Гечев каза, че няма да подкрепят предложението. Според него, ще понесем поредни загуби, и тези санкции биха донесли повече вреди на членките на ЕС, отколкото на Русия.

Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов, предложи, веднага законопроекта да мине и на второ четене, но от БСП и „Възраждане“ изказаха своето недоволство, и затова предложението на Чобанов отпадна. Срокът за предложения между двете четения се намали на 3 дни.