Китайски учени изградиха система с изкуствен интелект, която може да предвиди океанските течения в Индонезийския архипелаг със седем месеца напред. Известният като Индонезийски поток (ITF) район, е място, където водите от Тихия океан преминават в Индийския. Той е от важно значение за глобалния климат, предава Радио Китай.

Предишните модели за прогнозиране на океанските течения имаха отклонения в числената симулация. В своето проучване китайските учени от Института по океанология, Китайската академия на науките и Университета за информационни науки и технологии в Нанкин използвали сателитни данни, изкуствен интелект и дълбоко обучение. За да проектират своя изкуствен интелект и да го обучат с набор от данни за океанското дъно, те се фокусирали върху височините на морската повърхност между Индийския и Тихия океан. След това въвели сателитните данни за 1993 г.-2021 г. в системата, за да възпроизведат океанските течения за този период. Резултатите съвпаднали напълно с международните полеви наблюдения в региона.

Резултатите от проучването на китайските учени бяха публикувани в сп. „Frontiers in Marine Science“. В статията се посочва, че този нов инструмент може да бъде от полза при проучванията на океанските течения и изменението на климата.