Българският стартъп "Ампеко" създава софтуери, използвани от компании, които изграждат инфраструктура за зареждане на електромобили. Стартирал дейността си в София, "Ампеко" вече работи в цяла Европа. И ако до този момент бизнесът е бил невидим за радара за финансиране, днес това се променя с новината, че гигантът БМВ е финансирал българския стартъп с 13 млн. долара.

"Ампеко" планира да използва парите за по-нататъшно навлизане в Северна Америка, както и за разрастване на бизнеса, информира techcrunch.com.

Стартъпът предлага решение на доставчиците на зарядни устройства за електромобили, което обхваща публичния сектор, частните бизнес паркове и домакинствата.

Идеята е, че платформата позволява на клиентите да управляват зарядни устройства в голям мащаб и след това да избират, смесват и съчетават хардуерни партньори, вместо да бъдат обвързани с един доставчик на хардуер. Тя работи и с интелигентни измервателни уреди, системи за управление на сгради и възобновяеми енергийни източници.

Четири години след стартирането си "Ампеко" твърди, че е привлякла 120 клиенти на 45 пазара, достигнала е 62 000 точки за зареждане и е удвоила числеността си до над 80 души.

В изявление Орлин Радев, главен изпълнителен директор на "Ампеко", заяви:

"Съществува невероятна възможност за доставчиците на услуги за зареждане на електрически превозни средства да изградят и разширят печеливш бизнес, използвайки иновативни технологии."

Струва си припомним, че БМВ има опит в тази област, като е подкрепило редица по-ранни участници.

Барис Гюзел, партньор в БМВ, добави, че с нарастването на продажбите на електрически автомобили достъпът до инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства е по-важен от всякога.

"Хардуерно-агностичното и цялостно софтуерно решение на "Ампеко" позволява на клиентите бързо да стартират и развиват собствени мрежи за зареждане на електромобили", коментира още той.