Поради влиянието на множество кризи и фактори на нестабилност, перспективите пред световната икономика за тази година не са оптимистични, се посочва в публикувания неотдавна от Комисията на ООН за социални и икономически дейности доклад за икономическата ситуация и перспективи за 2023 г., предаде Радио Китай.

„Изминалата 2022 г. маркира близо половината от периода, необходим за реализиране на целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Световната икономика обаче е подложена на сериозни удари като продължаване на пандемията от COVID-19, войната в Украйна и причинените от нея продоволствена и енергийна криза. На този фон много страни са изправени пред риск от икономическа рецесия през 2023 г. Очакванията са за 1,9-процентов глобален ръст, рекордно нисък от десетилетия“, се казва в доклада.

Докладът прогнозира, че икономическият ръст в САЩ и ЕС ще спадне. В САЩ заради увеличаването на лихвения процент и намаляването на доходите, нетният разполагаем доход на домакинствата ще се свие, а оттам и потребителските разходи.
Заради продължаването на военният конфликт в Украйна краткосрочните икономически перспективи на ЕС също ще се влошат.