Правят се заобиколни начини за повишаване на цените и това не е честно спрямо хората. Всичко поскъпва и това е нормално. Обикновено се тръгва от цените на енергията, минава се през услугите и се стига до заплатите.

Това коментира икономистът Стоян Панчев пред Нова тв.

Инфлацията намалява, но това не значи, че са намалели цените - те не се връщат назад, просто намалява темпът на ръст при тях, обясни експертът.

Има различни индикации, че тази година ще видим намаляване на инфлацията. Последната година имаме отрицателен ръст на паричното предлагане -4%, което означава, че ще имаме спад в цените, но вероятно ще има и рецесия. Повишаването на лихвите от централните банки е точно с цел предизвикването на рецесия и овладяването на цените, обясни Панчев.

Той прогнозира стагнация или нулев ръст, както предвижда БНБ за 2023 г., или дори рецесия. Спадът в икономиката ще е между 0 и -4%.

Но ако войната в Украйна се развихри с по-голяма скорост, или друг "черен лебед" като коронакризата, тогава ще има промяна.

По-дългосрочната му прогноза е, че инфлацията ще е по-дългосрочна, а на рецесията ще се отговори със създаването на нови пари и нова инфлация.

В частния сектор почти се настига инфлацията със заплатите, но в публичния сектор се изостава сериозно.

Има рязък скок в цените на адвокатите, те са се справили много добре.

Личните лекари искат по-висока такса и е добре да им се даде възможност, да се плаща за труда им, обясни Панчев.

Като примери за заобиколен начин за повишаване на цените той даде идеята за отпадане на месечната карта за градски транспорт в София и искането на ресторантьорите да включат бакшиша в сметката, като последното било и е опит за повишаване на доходите в тази индустрия - вместо да платят работодателите, хората да поемат това.