Ако бъде одобрено членството на България в еврозоната през юли, от август цените у нас ще бъдат двойни - в лева и в евро.

Обикновено решението от страна на Съвета на ЕС за влизане се взема през юли, след това през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро, обясни вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв. 

Да, тече подготовката, тази седмица министър Велкова бе в Загреб, разговаря с институциите там и черпим опит как да избегнем част от проблемите, които са се случили, потвърди той.

През март или април ще поискаме доклад от Европа, който да каже дали сме готови за членство в еврозоната. Това зависи от дали сме бъдат покрити двата оставащи критерия - инфлацията, която продължава да бъде висока и трябва да спадне допълнително, както и трябва да бъдат приети 3 закони, за да бъде рамката ни като европейската. Видяхме, че в парламента има мнозинство за еврото, тези закони трябва да бъдат приети, предупреди Пеканов.

За момента датата за членството ни в еврозоната - 1 януари 2024 г., остава, но тези два критерия трябва да бъдат изпълнени в следващите месеци, допълни служебният вицепремиер.

Действително в първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия видяхме спекулации с цените на места в отделни търговски субекти. Това е основният проблем - отделни търговски субекти да спекулират, да използват тази възможност, за да повишават цените, предупреди Пеканов.

Това означава активиране и ясни политики на различните регулатори в България - Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията, още преди въвеждането на еврото ще трябва да вземат сериозни мерки, за да защитят крайния потребител и да не се прехвърля върху него повишение в цената, категоричен бе вицепремиерът.

Той разказа, че в Хърватия се налагат сериозни глоби, което ще доведе до това търговските обекти да не прилагат такива практики. А и информации в медиите ще доведе до натиск това да не се случва и това е допълнителен метод, по който пазарът ще бута цените надолу, обясни Пеканов.

Видях информационната кампания на "Възраждане" за референдума - те лансират куп митове и неверни факти. Като това, че ще се откажем от паричната си политика - ами ние сме се отказали от нея през 1997 г. с влизането в борда, което се приема от обществото, защото донесе стабилност. Трябва да направим крачка към интеграция, за да можем да участваме в тези решения, които се взимат във Франкфурт, а само асимилираме в момента. Ще повишим участието си в процесите, ще имаме възможност да използваме всички европейски инструменти по време на кризите, банковата ни система ще бъде по-силна. Това виждаме и от оценките на различни агенции, които казват, че когато влезем, ще се повиши още повече кредитния рейтинг. Това води до намаляване на лихвите по кредите, а влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се качват.