В страни като Германия или Австрия употребяваните автомобили са по-скъпи от всякога всеки следващ месец, което се усеща и на другите пазари, включително нашия. Намаленото производство на нови автомобили и промяната в навиците на хората по време на пандемията от коронавирус, които започнаха да се фокусират върху личните превозни средства и да пренебрегват градския транспорт, също повлияха върху повишаването на цените на употребяваните автомобили.

При най-популярните модели цените са се повишили с 20 до 30 процента през миналата година, пише немският Focus. Autoscout24, една от най-големите онлайн борси за употребявани автомобили в Европа, отбеляза ръст на цените от осем процента в цяла Европа миналата година. В същото време с 11 процента са намалели предлаганите коли втора ръка. Volkswagen Golf остава най-популярният употребяван автомобил в Европа през 2021 г.

Що се отнася до Германия, цените на употребяваните автомобили са се увеличили с 21% спрямо предходната година. Двуцифрен ръст на цените е характерен и за много страни в Европа. В Германия средният употребяван автомобил струва 21 910 евро, а ако погледнете големите европейски страни, най-ниската е цената в Италия - 17 816 евро.

Най-популярните марки ва вторичния европейски пазар за коли са Volkswagen, следвана от Mercedes, BMW и Audi. След Golf, най-популярните употребявани модели са Audi A4 и A3, както и VW Polo и Audi A6.

Според проучване на Autoscout 35 процента от купувачите на автомобили обмислят закупуването на употребяван електрически модел. Въпреки лошото си представяне в последния краш тест на Euro NCAP, Renault Zoe е най-популярният електрически автомобил най-вече заради средната си цена от 16 400 евро. На второ място е Model 3 на Tesla, а на трето Model S.